Проблеми със свободата на словото в Унгария: Водещ новинарски сайт е под заплаха

Проблеми със свободата на словото в Унгария: Водещ новинарски сайт е под заплаха

Водещият унгарски новинарски сайт "Индекс" съобщи, че редакционният му екип и независимостта му са изложени на риск поради опит за реорганизация, която може да постави на изпитание журналистическата му етика, предаде Асошиейтед прес.

През 2018 г. след смяна на собственика сайтът създаде свой "барометър на независимостта". Вчера той го промени от "независим" на "изложен на опасност" и заяви, че "екипът и независимостта на "Индекс" са изложени на сериозна опасност".

"Индекс" е една от медиите, които понесоха финансови загуби и чиято дейност бе ограничения от опитите на премиера Виктор Орбан да контролира все по-голяма част от унгарските медии, отбелязва АП.

Не са известни подробности за възможната реорганизация, но независимият новинарски сайт "24" съобщи, че работата на някои отдели на "Индекс" ще бъде възложена на външни изпълнители, а новинарският отдел ще бъде практически премахнат.

"Засегнати сме от външно влияние, чийто краен резултат може да бъде премахването на нюзрума", се казва в съобщение, публикувано на сайта "Индекс" и подписано от близо 90 служители, включително главния редактор Саболч Дюл. "Опасяваме се, че с един-единствен удар, с една организационна промяна, ще бъдат изгубени ценностите, благодарение на които днес "Индекс" е най-голямата и четена медия в страната", посочват те.

"Съдбата на "Индекс" ще бъде решена през идните дни. Ще ви държим в течение . . . докато можем. Докато е възможно".

В края на март бизнесменът Миклош Васий съобщи, че е придобил 50-процентен дял в Индамедия, компанията, която продава рекламите на "Индекс". 

Новият собственик е свързан с проправителствените промени в унгарските медии през последните няколко години. Това предизвика опасения, че "Индекс" може да последва съдбата на сайта "Ориго", който се превърна в открито проправителствена медия, докато беше управляван от Васий.

През тази година глобалното проучване на свободата на медиите на "Репортери без граници" постави Унгария на 89-о място сред 180 страни.

През 2013 г. тя бе на 56-о. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа