Проблемите на Египет и Турция помогнаха на икономиките в Южна Европа

Проблемите на Египет и Турция помогнаха на икономиките в Южна Европа

Испания, Италия, Португалия и Гърция регистрираха тази година рекорден брой туристи от Северна Европа. Тези страни се надяват, че потокът няма да намалее и през есента, пише в броя си от понеделник вестник "Ню Йорк таймс". Притокът на туристи може да се определи като алтернативна програма за подпомагане на тези страни, отбелязва изданието.

Миналата седмица предприемачи от Канарските острови обявиха, че до края на годината курортът ще бъде посетен от още четвърт милион души, които по-рано са се канели да отидат в Египет и други страни, но са променили плановете си заради политическото напрежение в Близкия Изток.

Според първите оценки от арабските вълнения най-много е спечелила Испания. За първите седем месеца на тази година туристите са похарчили в страната 32 млрд. евро, което е с 6% повече, отколкото за същия период на миналата година. Страната са посетили 34 милиона чужденци, което е с 4% повече отпреди година. Обемът на испанската икономика съставлява 1.3 трилиона долара, туризмът дава голяма част то тази сума и е един от малкото сектори, който отбелязва добри резултати.

Една четвърт от туристите в Испания са британци. Броят на руските туристи е нараснал с рекордните 30% - до 840 хиляди, туристите от Северна Европа са се увеличили с 18% до 2.9 млн. души. Анализаторите са сигурни, че за цялата 2013 година Испания ще бъде посетена от 60 милиона души, което ще е рекорд за страната. До момента рекордът е бил установен през 2007 г., когато Испания е посетена от 59.2 милиона туристи.

Извън ръста на туристите има и друг признак за възстановяване на икономиката на страните от Южна Европа - нарастването на търсенето на имоти, допълва "Файненшъл Таймс". Общият обем на сключените сделки с имоти в Гърция, Италия, Ирландия, Португалия и Испания през второто тримесечие на годината нарасна със 60% до 2.3 млрд. евро.

Това означава, че международните инвеститори се върнаха на пазара на недвижими имоти в тези страни, които в последните 6 години се считаха за твърде рискови. С други думи инвеститорите повярваха в перспективите за възстановяване на икономиките на проблемните страни от еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?