Проблемите на Фейсбук се задълбочават

Вътрешен документ разкри, че шефовете й са знаели за рисковете, свързани с личните данни

Проблемите на Фейсбук се задълбочават

Ръководен кадър на Фейсбук е разпространил въртрешно съобщение в компанията, в което се казва, че тя трябва да преследва целта си да свързва хората, ползвайки "съмнителни" методи, включително ако това коства човешки животи. Бележката е писана през 2016 и изтича във Buzzfeed на фона на разкритията, свързани с Кембридж Аналитика.

Андрю Босуърт е вице-президент на Фейсбук и част от екипа от първите ѝ години. Той е един от хората, разработили News Feed-а на Фейсбук, а понастоящем води програмата на Фейсбук за виртуална реалност. Изтеклата в Buzfeed е озаглавена "Грозното", в която се казва, че всичко, което прави Фейсбук, за да расте е оправдано. Съобщението е разпространено вътрешно ден след като във Фейсбук бе предадена наживо смъртта на мъж от Чикаго.

"Е, свързваме все повече и повече хора. Но това може да е зло само ако те го направят зло. Може да струва човешки живот при свада с побойник. Може някой да загине в терористична атака, която е осъществена с помощта на услугите, които предлагаме.", пише той.

"Грозната истина е, че онова, в което вярваме е свързването на хората, и го вярваме толкова дълбоко, че всяко нещо, което ни дава възможност да ги свързваме повече, по-често de facto е добро... Не става въпрос за нещо, което правим за себе си. Или за цената на акциите ни (ха!). Просто е буквално онова, което правим. Ние свързваме хората. Точка."

Босуърт, познат още като Боз, казва, че оправданото "съмнително копиране на контакта информация", чрез което потребителите предават данни на свои приятели е били нарочно замаскирано в политиката за поверителност на Фейсбук като бъде формулирано по тънък начин, акцентирайки върху това, че потребителят ще бъде по-лесно намираем от своите приятели.

Той намеква още, че Фейсбук е планирал да направи компромис с Китай, където е забранен, споменавайки "онова, което вероятно ще се наложи да направим някой ден в Китай".

Съобщението се появявва на фона на огромен натиск върху социалнта медия заради методите ѝ на събиране на данни от потребители, както и на битката, която води срещу нарастващото усещане, че тя не е за добро. Собственикът на Фейскук Марк Зукълбъргсе разграничи от съобщението, казвайки, че "повечето хора във Фейсбук, в това число и аз, бяхме дълбоко несъгласни с него".

"Никога не сме вярвали, че целта оправдава средствата", заяви Зукърбърг пред Buzzfeed. "Разбираме, че свързването на хора само по себе си не е достатъчно. Освен това трябва да се стримим да обединяваме хората и да ги сближаваме. Миналата година изцяло подновихме мисията и фокуса на компанията, така че тези цели да са отразени е нея така".

Босуърт каза, че самият той не споделя позицията на бележката нито днес, нито когато я е писал. Вместо това той е искал "да провокира" колегите си и "изнесе на преден план проблеми, които смятах, че не получават нужното внимание в компанията като цяло". Обяснението е публикувано в Туитър. "Дълбоко се вълнувам за това как нашият продукт влияе на хората и за мен отговорността да превърна това влияние в позитивно вляние е лична".

Междувременно акциите на Фейсбук се търгуват на цена с 14% по-ниска от тази в деня преди скандала с Кембридж Аналитика. Няколко профила на световно-известни компании или хора бяха изтрите от своите собственици, в това число на компаниите на Елън Мъск SpaceX и Tesla. За да отговори на спадащото доверие, Фейсбук организира пресконференция този четвъртък, на която заяви, че Фейсбук вече верифицира истинността на видеа и снимки от Франция и има намерение да разшири тази практика и в други страни. Освен това заяви, че компанията разработва инструмент, който да идентифицира фалшиви акаунти, за да предотврати злоупотреби от страна на щабове на предизборни кампании.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят