Проблемите с корупцията в България всяха раздор в ЕС

Проблемите с корупцията в България всяха раздор в ЕС

Великобритания и Франция обединиха усилията си в настояване пред Брюксел  да действа строго спрямо България и Румъния заради “сериозната” корупция и твърденията, че двете най-нови членки на Европейския съюз и че контролът върху двете страни е разхлабен, пише в петък британският вестник “Файненшъл таймс”.

Швеция и Холандия също изразиха опасения, че Европейската комисия (ЕК) не взема на сериозно обещанието си да поддържа натиска върху двете балкански държави да изпълнят съдебните реформи, което подкопава процеса на разширяване на ЕС.

Настояването е отправено на частна среща по-рано този месец, като страните членки твърдят, че европейският комисар по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини е станал твърде близък с властите на двете държави, които наблюдава.

Решението на Фратини да отиде да кара ски през февруари с вътрешния министър на България Румен Петков породи недоумение в някои столици и сред някои колеги на комисаря в Брюксел, пише “Файненшъл таймс”.

Макар че авторитетният лондонски вестник допуска грешка с името на министъра, който не е Румен Петков, а колегата му съпартиец Румен Овчаров, самият факт на ски уикенда бе потвърден от говорителя на комисар Фратини. Той обаче категорично отрича всякакви предположения за конфликт на интереси.

Някои посланици от ЕС смятат обаче, че публичните оценки на Фратини - в частност за напредъка в България - не отразяват положението, което според дипломат е "много, много сериозно", пише “Файненшъл таймс”.

Според някои страни от ЕС, представители на ЕК са получили указания на четири очи да не се отнасят много критично към България и Румъния, въпреки че в София няма нито един осъден за корупция по високите етажи на властта.

През февруари, когато посети България, Франко Фратини изсипа доста похвали за борбата на властите с организираната престъпност и корупцията. Неговият тон значително се различава от другите му колеги в Брюксел, които настояват за осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта.

Безпощаден доклад, сериозна ситуация

“Надеждността на процеса на разширяване е заложена на карта, защото ако не успеем да овладеем тази ситуация, изводът ще е, че ние няма да можем да приемем държави като тази в ЕС в бъдеще”, заяви пожелал анонимност европейски дипломат, цитиран от “Файненшъл таймс”.

България и Румъния се присъединиха към ЕС на 1 януари 2007 година под условие, че ще се предприемат спешни мерки за реформа на съдебната власт, включително ще ускорят мерките за борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Посланиците на Великобритания, Франция, Холандия и Швеция в България са поискали среща с генералния секретар на ЕК Катрин Дей и поискали уверения, че ситуацията в България ще бъде овладяна и че докладът на ЕК през юни ще бъде “безпощаден”.

ЕК отговори, че генералният секретариат наблюдава работата и че в момента в България и Румъния се извършват експертни мисии.

Франция и Холандия са скептично настроени относно бъдещо разширяване на ЕС, но Швеция и Великобритания са поискали уверения, че опитът с България няма да “опетни” бъдещото разширяване.

Говорителят на Фратини заяви, че е нормално екипът на Дей да координира работата по мониторинга на България. Италианският еврокомисар бил “принципен и последователен”, приветствал е вече проведените реформи, окуражил ги е че те са правят за тяхно добро и е настоял, че те вече дават конкретни резултати, пише в заключение “Файненшъл таймс”.

Споделяне

Още по темата

Още от България