Проблемите в НДСВ останаха да висят до „утре”

И във вторник не се проведе планираното заседание на парламентарната група на НДСВ. Очакваше се на заседанието да бъде даден тласък за решаване на юридическите проблеми в партията, възникнали след провеждането на Третия ѝ конгрес преди десет дни.

На финала на конгреса избухна скандал и бяха отправени обвинения, че конгресните решения са били манипулирани от хора, близки до зам.-председателя на партията Милен Велчев. Той отхвърли твърденията, но многобройни регистрирани факти потвърдиха, че наистина е имало нарушения. Избуя и драматичното различие дали партията да остане в управляващата коалиция или да я напусне.

Оттогава повече от седмица проблемите с легитимността на конгреса и отговорността за тежката криза, в която изпадна партията, не могат да се решат, като двете противопоставящи се страни – около Милен Велчев и около така нареченото юридическо лоби – прилагат различни хватки да бламират вземането на неблагоприятно за една от двете групи решение. Симеон Сакскобургготски пусна в употреба „царската тактика” - поданиците да се оправят и да не го занимават с интриги, докато не родят взаимноприемливо решение.

Във вторник в централата на НДСВ на ул. „Врабча” 1 бе само Милен Велчев. Той обясни пред журналисти, че заседанието на жълтите депутати е било отложено с изпратени SMS-и от председателя на групата Анелия Мингова. В съобщенията се казвало, че групата не е подготвила законодателната програма на партията и че заседанието ѝ ще се проведе в сряда сутринта.

Запитан дали е обсъждал с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски ситуацията в партията, Милен Велчев заяви, че не е редно да коментира какво са си говорили двамата.

Напрежението в царската партия и парламентарната ѝ група скоро ще бъде уталожено, заяви Велчев. Според него не било вярно, че в сряда изтича срокът за подаване в съда на решенията от конгреса са регистрацията им. Срокът е тогава, когато реши лидерът, заяви Велчев.

На въпрос смята ли, че трябва да има нов партиен конгрес, обвиняваният в манипулации депутат и бивш финансов министър отговори, че е добре да се изчака, да не се гадае и че проблемите ще се решат без драма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?