Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проблемите в Търговския регистър ще затруднят нотариалните сделки

Риск от глоби за компаниите, защото няма да могат да изпълнят законови изисквания

1 коментар
Проблемите в Търговския регистър ще затруднят нотариалните сделки

Не сключвайте сделки, докато Търговският регистър не работи. Това посъветва адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), компаниите и гражданите. Пред бТВ той изрази скептицизъм, че някой може да осъди държавата за пропуснати ползи.

Проблемите с Търговския регистър ще затруднят нотариалните сделки и банковото кредитиране. Освен това има риск компаниите да бъдат санкционирани, защото няма да могат да изпълнят законови изисквания, предупреди пред "Блумбърг ТВ България" адвокат Елка Пороминска, член на Съвета на Софийската адвокатска колегия.

На 10 август временно беше преустановен достъпът до Търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел поради техническите причини. Това засегна дейността на хиляди търговски дружества и изповядването на покупко-продажба на имоти. През годините също е имало проблеми с регистъра, но дейността му не е прекъсвала за толкова дълго време.

Причините за срива

Очевидно огромната информация, която се натрупва и трябваше да бъде внедрена в Търговския регистър, доведе до неговия срив, коментира адвокат Елка Пороминска. Според нея едва ли би могло да се стигне до загуба на данни, освен ако няма злонамерени действия.

Адвокат Трифон Трифонов каза, че се надява слуховете за хакерска атака да не са верни. Според него обаче това е поредният лош сигнал към инвеститорите за икономическата среда у нас.

Експертът по киберсигурност в AMATASТ Любомир Тулев е на мнение, че недостатъчната поддръжка на системите е причината за срива на Търговския регистър.

“Причината за срива на Търговския регистър най-вероятно наистина се дължи просто на техническа грешка, а не на опити за злоупотреби. Тя по-скоро се корени в недостатъчната поддръжка на системите”, каза Любомир Тулев. Според него проверка от прокуратурата, ДАНС и МВР все пак е необходима, за да се премахнат евентуалните съмнения.

"Ясно е, че може би е имало съмнения за някаква намеса. Хубаво е, че органите са сезирани и ще има проверка. Причината обаче по-скоро е далеч по-тривиална", смята Тулев. Той  посочи, че процесът на повишаване на капацитета на системите би трябвало да се случи по-рано.

След възстановяване на работата на Търговския регистър не би могло да се говори за загуба на данни, тъй като информацията има копия, посочи експертът по киберсигурност.

Нотариалните сделки са блокирани

"Банковото кредитиране е свързано с покупката на жилища. Нотариалните сделки са блокирани, доколкото няма да може да се осигури отпускането на кредита", каза адвокат Елка Пороминска.

Тя посочи, че в останалата част – налагане на ипотека и действията на нотариуси, не са преустановени.

До някаква степен спирането на работата на регистъра ще засегне някои дружества или личности, които очакват банково кредитиране и вписване на тези обстоятелства, но в масовата част от случаите това няма да се отрази, смята адвокат Пороминска.

Риск от санкции за фирмите

Тя предпреди, че има риск от санкции към фирмите, защото те не могат да изпълнят някои изисквания, заложени в законите. Към момента всички компании и адвокати, които се опитват да внесат своята информация, не могат да направят това в законоустановените срокове, което води до санкции, каза Пороминска.

В Търговския закон има предвидени срокове за внасяне на промените, свързани с търговските дружества. Неспазването на тези срокове се санкционира. В случая може да се говори за форсмажорни обстоятелства, но все още няма яснота как това ще се отработи от тази система и от Агенцията по вписвания, каза адвокат Пороминска. За пример тя даде регистрацията на нови дружества, което е невъзможно да се впише в момента.

"Едно дружество в процес на регистрация или такова, което променя обстоятелствата, може да работи и без тези действия да са вписани в Търговския регистър. Вписването им впоследствие ги легитимира. Така или иначе тези организации могат да продължат дейността си", обясни адвокатът.

Осем милиона лева за подобрения

През последните две години Агенцията по вписванията е изпълнила три проекта за близо 8 милиона лева, чиято цел е надграждане и поддръжка на системите на Търговския регистър.

Първият проект е от 2016 година по европейската програма "Добро управление", който е за надграждане на Търговския регистър. Стойността на проекта е близо 2 милиона лева. Поръчката се печели от компанията "Сиенсис" АД, държавната "Информационно обслужване" АД и едноличният търговец "Алфа – Веселка Велчева“, която има козметичен салон. Пред сайта "Биволъ" счетоводителят на Веселка Велчева обяснява, че тя няма нищо общо с надграждането на регистъра, а е взела 2300 лв за изработване на рекламни материали.

Година след това Агенцията по вписванията обявява още една поръчка за надграждане на функционалностите на регистъра, която пак се печели от "Сиенсис". Стойността на проекта е 2.6 милиона лева. Веднага след тази поръчка "Телелинк бизнес сървисис" печели проект за 3.677 милиона лева за разширяване капацитета на масиви за съхранение на данни, надграждане на сървъри и доставка на лентови библиотеки за архивиране на данни", съобщава сайтът "Клуб Z".

"Сиенсис" е собственост на Николай Медаров, който е съпруг на съдия Красимира Медарова. Тя бе избрана за избрана за председател на Централната избирателна комисия от 2011 до 2014 г. Фирмата направи направи българския туристически портал срещу почти 2 милиона лева. Участва като подизпълнител на "Сименс" в проекта за новите паспорти.

"Телелинк бизнес сървисис" е част от „Телелинк България“, управлявана от Любомир Минчев. Компанията е собственост на регистрираното в Холандия дружество Telelinks Holdings B.V., което е свързвано със Спас Русев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Лизи Гугуткова
    #1

    Новата придобивка на свинята пеевски...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.