Докато бивши и настоящи управляващи се карат

Проблемни търгове по европроекти от 2008-2009 г. може да ни струват милиони евро

Според Златaнова Еврокомисията била в "ужас" от нас, за ГЕРБ виновна е тройната коалиция

Проблемни търгове по европроекти от 2008-2009 г. може да ни струват милиони евро

Не е ясно каква българска позиция ще бъде защитавана пред Европейската комисия по проблемните търгове за водни проекти от 2008 и 2009 г., заради които на страната ни може да бъдат наложени финансови санкции, а според вицепремиера Зинаида Златанова дори има риск да се загуби цялото европейски финансиране от над 1.4 млрд. евро по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Вместо да обяснят какво смятат да предприемат, управляващите предпочетоха да продължат да обвиняват правителството на Бойко Борисов за случая. ГЕРБ от своя страна атакува, че отговорни за това са Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Джевдет Чакъров, които са пропуснали да осъществят контрол.

В същото време кметовете на Перник, Хисаря и Белослав продължават да се чудят за какво става на въпрос. "Политическите сили, заставайки една срещу друга, нанасят вреди на гражданите, защото от техния джоб ще бъдат платени тези санкции", каза кметът на Хисаря Пенка Ганева пред Mediapool. "Шокирана съм от говоренето на политиците", коментира кметът на Перник Росица Янакиева пред Mediapool. Нямаме финансова корекция, идвала е проверка на Европейската сметна палата, но докладът, който ни представиха, беше, че няма допуснати нарушения, посочи тя.

Всичко това се развива, докато се провежда заседание на Комитета на наблюдение на ОПОС, на който присъстват и представители на Европейската комисия.

Еврокомисията в ужас, кметовете тънат в догадки

"Европейската комисия е загрижена за състоянието на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), на езика на Европейската комисия това означава, че са в ужас." Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНТ във вторник. Тя отново повтори, че има риск не само да ни бъдат спрени парите по ОПОС, но и да ги загубим съгласно европейските изисквания.

Златанова определи като спекулации твърденията на депутати от ГЕРБ, че става въпрос за проекти от времето на тройната коалиция.

"Кой е виновен да връщаме нещата назад, хан Аспарух ли е виновен? Ако ГЕРБ са били компетентни, трябвало е да спрат обществените поръчки, които не са по правилата, но не е направено. Европейската комисия иска да сме по-строги", коментира Златанова.

От обясненията ѝ не стана ясно как ГЕРБ са можели да упражнят контрол върху обществени поръчки, проведени по времето на тройната коалиция.

Росица Янакиева, която е кмет на Перник от БСП, и кметът на Хисаря Пенка Ганева (независим кандидат), обясниха, че въпросните обществени поръчки са започнали през 2008 г. и са приключили през 2009 г., а водните проекти са завършени.

На първия воден проект на Хисаря, чието изпълнение започна по времето на тройната коалиция, има наложена една финансова корекция и тя е за обществената поръчка за избор на строител, каза Пенка Ганева. Тя обясни, че санкцията не е заради сместване на критерии, а защото не е била отворена ценовата оферта на единия от кандидатите. Заради това ни беше наложена санкция от 1.6 млн. лв., които сме изплатили, след като изтеглихме кредит, каза Ганева.

"Изобщо нямам представа за какво става дума и съм изненадана, защото нямаме наложена финансова корекция", каза Росица Янакиева. Кметицата на Перник уточни, че преди две години е идвала проверка на Европейската сметна палата, но докладът, който им е бил представен, е, че няма допуснати нарушения. Затова предполагам, че става дума за допусната греша при представянето на информацията, каза Янакиева.

"Последното писмо от Европейската сметна палата е за нарушения при обществени поръчки за надзор и консултантски услуги по проекти в общините Белослав, Перник и Хисаря. Санкциите за тях са за около 400 000 лева.", заяви обаче министърът на екологията Искра Михайлова пред бТВ.

Проблемът

Проблемът по тези обществени поръчки е при смесването на критерии за тяхното допускане до търга и при оценката им, което е недопустимо според европейското законодателство. В това са единодушни настоящи и предишни управляващи. Разминаването идва в трактовката кой е допуснал това да се случи.

Според бившия министър по еврофондовете и настоящ депутат от ГЕРБ Томислав Дончев подобна процедура е била разрешена в българското законодателство до 2009 г. Такъв брой нарушения има много, по различни програми, не само по ОПОС, каза Дончев. По думите му след констатирането на грешката българската позиция по времето на ГЕРБ пред Еврокомисията е била, че наказанието трябва да бъде възможно най-малкото

Според министъра на околната среда Искра Михайлова притеснителното е, че тази позиция не се е възприела от Брюксел. Тя посочи, че сега имаме два месеца за отговор на Европейската сметна палата. Сега Искра Михайлова очаква предложения от одитиращия и от управляващия орган на ОПОС за промяна на системата при налагането на финансови корекции.

От Министерството на финансите, на чието подчинение е изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС", засега запазват мълчание по случая. Така остава неясно каква позиция – за по-високи или по-малки наказания, ще защитава страната ни пред Еврокомисията.

"Няма как да се скрием от Брюксел, всичко се вижда. Дано не са ми се обидили представителите на местната власт, но това, което правя и им казвам, е в името на България, в името на националния интерес и в името на това да не губим пари. Да си вземем парите честно и почтено, и да не сме винаги ние лошият ученик на този съюз, защото аз не искам България да бъде черната овца", заключи Зинаида Златанова.

"Разбирам удивлението, с което някой съпътства влизането си в процедурите, в нормалния ред, но коментар от гледна точка на това, че правителството на ГЕРБ е пропуснало възможността да осъществи ефективен контрол, е или некоректен, или комичен, или показва развален часовник. Тези, които са пропуснали да осъществят контрол към 2008 г., са министър-председателят Сергей Станишев и министърът на финансите тогава Пламен Орешарски, както и министърът на околната среда Джевдет Чакъров", заяви на свой ред Томислав Дончев.

Спирането на европарите се оказа силно преувеличено

Въпреки че в понеделник Златанова представи нещата, че едва ли не до края на седмицата Еврокомисията спира парите по ОПОС във вторник вече даде назад. Пред БНТ тя нито потвърди, нито отхвърли възможността решението на Брюксел за налагането на финансови санкции на България да стане в по-кратки срокове от предвиденото.

"Коментарите за това, че ОПОС е била спряна, бяха опровергани от Европейската комисия. Кому беше необходимо това точно в този момент", попита Томислав Дончев. Според него това може да е застраховка спрямо бъдещи управленски неудачи, свързани с ОПОС. Може да се използва и за отстраняването на ръководителя на управляващия орган и на изпълнителния директор на агенция "Одит на средствата от ЕС". Възможно е и "една подобна димка" да се пуска, за да се отклони общественото внимание, отбеляза Дончев.

"Действията на вицепремиера Зинаида Златанова постигнаха три неща – вицепремиерът демонстративно отказа диалог с общините. Опълчи се срещу цялата система за управление и контрол. Позволи си да политизира темата с усвояването на европейските пари”, заяви бившият зам.-министър на околната среда и настоящ депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?