Сергей Игнатов:

Проблемните дипломи са фалшифицирани от турски граждани

Ректори настояват за протестна нота до Анкара

Сн. БГНЕС

Министърът на образованието Сергей Игнатов обяви в понеделник, че турски граждани са правили фалшификации върху редовни и вече легализирани български дипломи за висше образование. Подправяна е била информация за хорариумите и оценки в приложенията към дипломите.

 

През миналата седмица стана ясно, че Турция спира признаването на дипломи от български висши училища под предлог, че "фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на организирана престъпност". Игнатов заяви обаче, че държавата ни не може да носи отговорност за фалшификациите на частни лица и обвини медиите, че са провокирали скандала като непрекъснато пишат колко некачествено е българското образование.

 

На извънредно заседание на Съвета на ректорите представителите на висшите училища също отхвърлиха обвиненията и поискаха МВнР да изпрати протестна нота до Турция и въпросът да бъде отнесен до Брюксел, тъй като замразеното признаване на дипломи от Анкара било “пробив в европейското образователно пространство“. От министерството възнамеряват да изпратят делегация в Турция, която на експертно ниво да убеди местните власти, че има механизъм за проверка на истинността на дипломите и не се налага замразяването на тяхното признаване.

 

От думите на Игнатов стана ясно, че официалната информация по въпроса, с която разполагат българските власти, е оскъдна. “Официалната информация е за една фалшифицирана диплома и то за приложение в нея. Има подозрения за повече, но ние нямаме официален документ“, каза Игнатов. По думите му турската реакция е дошла след оплакване на турски студенти в България при среща с турския посланик.

 

Не е ясно и какви разговори са проведени до момента с турските власти. Игнатов обяви, че е изпратил “пратеник“ при турския министър на образованието, но отказа да посочи кой той, посочвайки, че е “доста високопоставено лице в България“.

 

Министърът не изключва напълно участие на българи във фалшифицирането на дипломи и посочи, че ако бъдат открити виновни, ще бъдат наказани.

 

Игнатов не вижда забавена реакция от страна на българските институции по казуса, но пък смята, че сериозна вина за скандала носят медиите.

 

“Колкото повече се пише, че българското образование е некачествено, толкова повече конкуренцията се възползва. Нихилизмът само ще доведе до разрастване на скандала, ако скандал изобщо има в случая“, обяви Игнатов. Според него в турската реакция има икономически подбуди, тъй като в условия на криза съседните страни искат да задържат студентите си вместо да плащат наеми и такси в друга държава.

 

"Проблемът не е в българската образователна система. Българското образование е по-добро от парите, които се дават за него", каза Игнатов.

 

Ректори също споделят тезата на Игнатов. Те коментираха, че практика сега в Европа е да се правят проверки между висшите училища. По думите им при съмнения за истинността на дадена диплома, може да се направи справка за десет минути, вместо да се блокира признаването на всички дипломи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?