Пробна диференциация на учителските заплати в 10 общини

Вероятно в 10 общини да бъде тестван моделът за диференцирано заплащане на учителския труд, каза в петък просветният министър Даниел Вълчев по време на посещението си в Института по микробиология към Българската академия на науките.

Идеята на образователното ведомство е част от учителите са получават по-високи заплати по заслуги и по този начин да се стимулира тяхното кариерно израстване и подобряване на образованието в училищата. За целта тази година са предвидени около 13 млн. лева. Те ще бъдат усвоени единствено ако до края на април бъде разработен механизмът, по който да се прави диференциацията.

По думите на Вълчев новата система ще се тества за месец и така ще се види как работи на практика. Едно е да имаме формулата, друго е да се реализира на практика, обясни нуждата от подобен тест министърът.
В момента експертите, които разработват механизма за диференцирано заплащане на учителския труд, са постигнали съгласие за критериите, по които ще се определя кои да вземат по-високи възнаграждения. Спорен обаче се оказа въпросът за ролята на директорите при оценяване.

Социалните партньори не могат да се разберат дали комисия да прилага стандартите или това да се прави от директорите, които настояват най-малкото да имат право на вето.

Моделът все още не е напълно завършен, призна и Вълчев. Именно този въпрос ще бъде обсъден на заседание в понеделник, допълни министърът.

Споделяне

Още от България