Пробно гласуване по интернет в 50 населени места на 20 март

Пробно електронно гласуване ще се проведе на 20 март в 50 града в цялата страна, съобщи лидерът на Българския републикански блок (БРБ) Кръстьо Петков, който е съорганизатор на инициативата на гражданския комитет "Бъдете граждани! Гласувайте!".

От тази седмица от комитета започват популяризирането на електронния вот. В него могат да участват младежи от 16 до 25 годишна възраст от 50 областни и общински центрове в страната. Виртуалното гласуване ще е на електронен адрес: www.izbori2005.org/demo/, който ще бъде активиран на 20 март. То ще може да се извършва от интернет клубове и от домашни компютри между 7.00 и 19.00 часа. Единственото изискване към участниците е да посочат възраст и предпочитана партия или коалиция.

Софтуерната програма, разработена от рекламната агенция "Хелиос Ком", предвижда от един IP-адрес да бъде регистриран само един глас.

Целта е да се мотивират младите да участват по-активно в политическия живот и по-специално в национални избори, обясни Кръстьо Петков.

Подобен пробен вот по интернет ще има и за младите българи в чужбина през април. Резултатите и от двата вота ще бъдат предоставени на политолозите и специалистите в областта на политическия маркетинг.

Това не е реално, а виртуално гласуване, а то ще стане реално, когато се прокара закон, което рано или късно ще се случи, каза още проф. Петков. Той подчерта, че през последните години между 10 и 25% от избирателите в европейските страни упражняват своето право на глас по електронен път и тази практика ще бъде приета и в българската избирателна система.

Очаква се в пробното гласуване да се включат над 1000 младежи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?