Пробното преброяване на населението ще е само онлайн

Пробното преброяване на населението ще е само онлайн

Пробното преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе само онлайн чрез електронна преброителна карта. Решението е на Централната комисия по преброяването, а причината е разпространението на коронавируаса.

Електронното пробно преброяване на населението ще започне в 0.00 ч. на 20 април и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април и ще бъде достъпно за цялата страна. Всеки български или чужд гражданин, пребиваващ на територията на страната, може да се регистрира в приложението за попълване на електронната преброителна карта и да преброи жилището, в което живее, и своето домакинство.

Регистрацията става с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност.

Попълването на преброителната карта ще е възможно само от територията на страната. Ще може да се извършва както през компютър, така и през преносими мобилни телефони по всяко време на денонощието в периода 20 - 30 април.

На случаен принцип ще бъдат избрани и домакинства, които ще получат покана да попълнят анкетни карти за извадковите изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението.

Целта на пробното електронно преброяване е да се тества приложението за събиране на данни и да се прецени дали въпросите са разбираеми и правилно конструирани. След попълването на електронната преброителна карта потребителите могат да оставят бележки, коментари и препоръки по отношение на дизайна и потребителската насоченост на приложението. 

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година. 

Споделяне

Още по темата

Още от България