Прочут британски наркобарон, свързван с България, с нови 14 години затвор

Един от най-известните британски гангстери го очаква дълга затворническа присъда, след като бе признат за виновен в опит да прехвърли канабис на стойност 1 милион паунда на остров Джърси, пише британският вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Къртис "Коки" Уорън планирал с още петима приятели да наводни улиците на градчетата в Нормандските острови с огромни количества наркотик, пояснява вестникът.

Акцията бе разкрита от полицията по-малко от месец, след като Уорън излежа 10-годишна присъда в Холандия.

Предполага се, че наркобаронът в момента притежава около 300 милиона британски лири. Трудно е да бъде установено на колко наистина възлиза състоянието на Уорън, но бе напълно достатъчно, той да попадне в списъка на най-богатите хора на "Сънди таймс" през 1997 година.

Интересното в случая е, че Уорън е свързан с България. Разследване по време на неговия престой в затвора в Холандия от 1996 до 2007 година показва, че той има къщи в Уелс, Испания, Турция и Гамбия, притежава изба в България, има яхта и 200 къщи в Ливърпул, повечето от които дадени под наем на имотни граждани, информира "Дейли мейл".

Наркобаронът прави големите пари през 80-те години, когато заедно с негов съмишленик пътува до Венецуела и внася оттам огромни количества кокаин в оловни слитъци, така че да не може да бъде засечен от рентгените по летищата.

След като аферата е разкрита, "Коки" продължава да се занимава с вноса на кокаин, но този път не в Англия, а в България, където купува изба. Когато кокаинът пристигне там, той го разтваря в червено вино, което по-късно превозва в Ливърпул и извлича обратно от напитката, пише британският вестник.

Уорън вероятно ще получи нови 14 години затвор, но малцина смятат, че това ще сложи край на престъпната му кариера, защото, макар и зад решетките, той умело успява да управлява своята империя, коментира "Дейли мейл".

Споделяне

Още от Европа