Прочутата скална арка в Малта се срути в морето

Знаменита 28-метрова скална арка "Лазурен прозорец" в Малта е разрушена вследствие на силни бури. Министър-председателят на страната Джоузеф Мускат обяви случилото се като "сърцераздирателно".

Проучвания през 2013 г. са установили, че ерозията на "Лазурния прозорец"е неизбежна, но към момента няма опасност от непосредствено разрушение, съобщава местното издание "Таймс ъф Малта".

Популярната варовикова арка на западния малтийски остров Гоцо бе естествен декор при заснемането на няколко филма, сред които първият епизод от "Игра на тронове".

Министър-председателят на Малта коментира в Туитър, че през последните години е имало данни за това, че световноизвестната забележителност е сериозно застрашена от неизбежна естествена ерозия. "Този печален ден настъпи", отбелязва той.

Местните власти неотдавна поставиха знаци, забраняващи приближаването до скалата, но хората ги игнорираха.

Министърът на туризма на Малта Едуард Луис призна, че "Лазурният прозорец" е имал съществена роля за привличането на туристи, но изрази увереност, че туристическият бизнес на острова ще преживее загубата.

Изчезването на природната забележителност даде повод и за хумористични интерпретации и илюстрации.

В пародия на туит на американския президент Доналд Тръмп се казва: "Бях информиран, че Tiega Tad-Dwejra е паднала, ужасно управление в малта. Жалко! Никога не би се случило под МОЕ НАБЛЮДЕНИЕ".

В друг постинг събитието е коментирано от гледна точка на женския празник 8 март. Под снимката на изчезналия завинаги "Лазурен прозорец" се казва: Един прозорец по-малко за чистене.

Споделяне

Още от Свят