Прочутият екстремен спортист Дин Потър загина по време на скок

Известният американски екстремен спортист Дин Потър и неговият партньор Греъм Хънт са загинали по време скок в националния парк Йосемити в САЩ, съобщиха информационните агенции. Трагедията е станала, докато двамата се опитвали да изпълнят високоскоростен скок с костюм-крило от височина 2286 м. Парашутите не са се разтворили.

Връзката с Потър и неговия партньор е прекъсната късно вечерта на 16 май.

Администрацията на парка е започнала да ги издирва. Телата са намерени на следващия ден.

Бейс джъмпърът Дин Потър е бил на 43 години, а неговият партньор Греъм Хънт – на 29. Подобни рискови изпълнения, като скокът, предприет от двамата спортисти, са забранени в националния парк, но ентусиастите често успяват да се отклонят от властите.

"Това е ужасяващ инцидент и огромна загуба за всички нас”, е заявил управителят на парка Скот Гедимън.

Дин Потър се занимава със скално катерене още от ученик и по време на кариерата си винаги е надскачал границите на възможното. Той беше сред пионерите в екстремното ходене по въже, опънато на голяма височина между скали, като за обезопасяване се ползва еднинствено парашут.

Хора, които са работили с него, казват, че т.нар. бейс джъмпинг – скачане от висока сграда или скала - е възможно най-големият риск.

Бейс джъмпингът е най-опасното нещо, което можеш да направиш – всяко скачане е игра на зарове, коментира пред АП фотографът Кори Рич.

Шансовете на са в твоя ползва и за съжаление Дин е изтеглил губеща карта, допълва Рич.

Миналата година компанията за храни Clif Bar оттегли спонсорството си за Дин Потър и още четирима други топ катерачи поради притеснения за рисковете, които те поемат.

Потър беше първият, който изкачи за един ден трите най-забележителни големи стени в Йосемити. По-рано този месец той постави рекорд за най-бързо изкачване до едно от най-известните скални образувания в парка – Халф Доум.

Потър спечели признание за изпълненията си по екстремно ходене по въже и парашутни скокове, някои от които правеше заедно с кучето си Уиспър.

Миналата година той направи 22-минутния филм "When Dogs Fly", в който са заснети хронологично екстремните изпълнения на кучето Уиспър. Филмът стана истинска сензация, но привлече и критики от страна на защитници на правата на животните.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?