Продължава битката със силните пожари в Калифорния

Продължава битката със силните пожари в Калифорния

Ранени са няколко от пожарникарите, които се опитват да ограничат разпространението на горските пожари в американския щат Калифорния. Трима от тях са били откарани с хеликоптер в болница. Те са били част от група от 14 огнеборци, оказали се заобиколени от огъня в националния парк Лос Падрес в района Биг Сур в централната част на калифорнийското крайбрежие, предаде ДПА, цитирайки Горската служба на САЩ.

В битката с 25 големи пожара в Калифорния участват общо около 14 000 пожарникари. Губернаторът Гавин Нюсъм благодари на всички, които помагат щатът да се справи с "историческите", както ги нарече, пожари. Пламъците вече са опустошили рекордно голяма площ от над 8000 квадратни километра, макар че пикът на сезона на пожарите, който е през есента, тепърва предстои, отбеляза губернаторът. Последиците от климатичните промени са пределно ясни, подчерта той.

Пожарът, който бушува от петък в планината Сиера Невада на около 370 километра от Сан Франциско, продължава да се разпространява в труднодостъпни горски райони. Той вече е унищожил повече от 60 къщи и засега не е под контрол, каза противопожарната служба.

Въпреки гъстия дим и опасните условия за полет туристи и летовници продължават да посещават района. Наложило се е много от тях да бъдат спасявани от опасната зона с военни хеликоптери. Вчера военните са помогнали на повече от 200 души, съобщи в Туитър Националната гвардия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят