Продължава битката срещу платеното паркиране в София

Продължава битката срещу платеното паркиране в София

Неправителствената организация Движение за национално единство и спасение” (ДНЕС) продължава битката срещу платеното паркиране в центъра на София. Заедно с няколко интелектуалци, от движението за пореден път призоваха за отмяна на наредбата, с която паркирането за хиляди софиянци стана скъпо и непосилно.

На 7 декември, когато ще се гледа делото заведено от организацията и граждани в Софийският административен съд, е насрочен мълчалив протест под прозорците на съда. Първото заседание по делото беше отложено заради включването в процеса на нови потърпевши от наредбата.

Според Пламен Даракчиев новите правила за паркиране, които влязоха в сила от 1 септември са незаконни, антисоциални и аморални. Незаконни са, защото противоречат на множество нормативни актове, включително и на Конституцията. Антисоциални – защото не са съобразени с покупателната способност на хората и нарушават правата на хиляди, които работят. Аморални – защото бяха наложени силово, без обществен дебат и икономическа обосновка, при очевидна липса на прозрачност при разходване на приходите от тази дейност, заяви Даракчиев. Той изрази надежда, че Административният съд ще отсъди в полза на гражданите и ще обяви наредбата за противозаконна.

“Срамувам се заради това, че съм софиянец, заради управата на родния си град”, заяви фронтменът на група “Сигнал” Йордан Караджов.

Музикантът Дичо сравни общината с вирус, който трябва да бъде излекуван. Той припомни, че за близо 20 години, откакто в столицата съществува платеното паркиране, резултатът са три буферни паркинга около метрото изградени с европари, а през тези години от софиянци са събирани стотици милиони лева, които са потънали неясно в чии джобове.

Интелектуалците и представители на ДНЕС ще искат отново среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, каза Анжелика Цокова. По думите ѝ, ако отново няма резултат и чуваемост, те ще се обърнат и към премиера Бойко Борисов.

Ако не се реши въпросът, проблемната наредба ще стигне и до Брюксел и европейските институции, заканиха се от ДНЕС.

Споделяне

Още от България