Продължава блокадата на границата ни с Гърция

ГКПП "Кулата" беше отворен за 3 часа, "Илинден" и "Маказа" са изцяло затворени

Продължава блокадата на границата ни с Гърция

Блокадата на граничните ни пунктове с Гърция, поддържана от две седмици от гръцки фермери, протестиращи срещу реформата в пенсионната и данъчната система, остава в сила и през уикенда.

По обяд в събота демонстрантите осигуриха около 3-часов прозорец през "Кулата-Промахон", в който успя да премине голяма част от натрупалата се опашка от ТИР-ове. Сутринта тя достигаше 10 км от българската страна и 6-7 км от гръцката.

Пунктовете "Илинден-Ексохи" и "Маказа" обаче остават изцяло затворени за превозни средства поне до неделя на обяд. През "Маказа" е единственият пряк път за гръцкия град Комотини. Фермерите са го блокирали на около 15 км. от границата в района на село Тихиро, където вече пети ден са разположени трактори и селскостопански машини. Досега протестиращите затваряха пътя за няколко часа, но всъбота блокадата стана пълна, съобщи БНР.

По данни на гръцката полиция се очаква блокадата да продължи до 12 часа в неделя. Пътуващите към Гърция се пренасочват към съседните гранични пунктове: "Златоград" и "Ивайловград". Нормално се преминава през пунктовете "Капитан Петко войвода" и "Ивайловград".

По данни на транспортния министър Ивайло Московски загубите за превозвачите само за ден са около 150 евро на камион, без да се включват разходите за гориво, неустойки по забавяне и други. В петък той отиде при протестиращите, за да потърси политическо решение на кризата. Единственият резултат беше, че гръцките власти разрешиха да се помогне на българските шофьори, които бедстват от гръцката страна на границата. Те нямат достъп до храна, няма и тоалетни в продължение на километри. Московски призна. че държавата не може да се справи със ситуацията. Областният управител на Серес заявил пред него, че не знаел за проблема.

"Към днес, ако гърците не са успели да се организират, ще отворят възможността нашите да доставят храна и вода на водачите и ако е необходимо, разбира се, ще направим химически тоалетни. Ако някой бедства, в случая има риск, това е колоната от гръцка страна. Надявам се обаче вече днес това да е решено. Второто нещо, за което настоявахме изключително категорично, при положение, разбира се, че не може да се спрат тези стачни действия, да се направи или се приеме график, при който да не се допуска минаване на границата на търпимост", коментира Московски в събота пред Нова телевизия.

Той отбеляза още, че не знае до къде ще стигне границата на търпимост на превозвачите и шофьорите, при положение, че не е блокиран просто един път между България и Гърция, а трансевропейски коридор. Министърът допусна, че нервите на някои шофьори може и да не издържат и да се стигне до сблъсък с протестиращите фермери.

"Второ, в колоната която вчера заварих, поне половината от тежкотоварните автомобили са полски, унгарски, чешки, австрийски. Така че това не е двустранен проблем между нашите две държави", добави Московски.

Няма комуникация  между областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и заместник префекта на Серес Йоанис Мойсиадис, който пое ангажимент да информира българските власти за всяко решение на протестиращите гръцки фермери. По информация от нашите институции не е изпълнен и ангажимента на блокираните в Гърция шофьори да бъдат осигурени храна, вода и химически тоалетни, съобщи още БНР.

Гръцките фермери заплашиха да засилят блокадата на пътищата, граничните пунктове и регионалните летища от събота, освен ако властите не се съобразят с исканията им за оттегляне на проекта за промени в пенсионната и данъчната система. Решението за още протести бе подписано от представителите на 62 блокади след шестчасови преговори.

Споделяне

Още от Балкани