Продължава досъдебното производство за купуване на гласове в района, от който е избран Пеевски

Делян Пеевски на предизборен митинг на ДПС в Старозагорско.

Районната прокуратура в Казанлък продължава досъдебното производство за купуване на гласове в ромската махала "Кармен", предаде БНР. На 13 май районният прокурор Кръстин Кацaров съобщи за БНР, че гласовете са купувани в полза на ДПС. Водач на листата на ДПС в Старозагорски регион беше Делян Пеевски, който на 13 юни бе избран за председател на ДАНС.

Делото е заведено на 10 май и има двумесечен срок за разследване, съобщи за БНР наблюдаващият прокурор Таня Димитрова. При първите разпити задържаните лица с пари и списъци с имена на избиратели са отказали да говорят пред разследващия полицай, сега обаче са дали показания. Готови са част от експертизите, продължава разпитът на свидетелите, чиито имена са фигурирали в списъците. Делото се наблюдава от Окръжна, Апелативна и Върховна касационна прокуратура.

Според Таня Димитрова намерените пари и списъци са достатъчно уличаващи писмени доказателства, за да бъдат предявени обвинения на трите лица за престъпление срещу избирателните права на гражданите.


За първи път на тези избори ДПС взе два мандата в Старозагорски регион, предимно с гласовете на ромите. За пример - само в една от ромските секции в Чирпан ДПС получи 90% от вота. След избирането на Пеевски за шеф на ДАНС мястото му в парламента трябва да заеме третият в листата Шендоан Ремзи Халит.

Остава въпросът как и дали въобще ще продължи разследването, след като Пеевски вече е начело на най-мощната силова структура в страната – ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?