Продължава гадаенето дали Ким Чен-ун е в Пекин

Продължава гадаенето дали Ким Чен-ун е в Пекин

Китайските власти подложиха на цензура всички съобщения за Северна Корея и лидера ѝ Ким Чен-ун в китайския сегмент на интернет и социалните мрежи, на фона на информации за възможна необявена визита на високопоставен представител на Пхенян в Пекин, съобщи ТАСС. "На съобщенията за КНДР в светлината на последните събития се отделя повишено внимание, те се намират под специален контрол", заявил пред агенцията ръководител на една от най-големите китайски държавни медии, пожелал анонимност.

При търсенето на името "Ким Чен-ун" в най-популярната китайска търсачка Байду излизат само три статии, които са били публикувани през последното денонощие. В тези материали обаче лидерът на КНДР се споменава само в контекста на възможни преговори със САЩ и Република Корея.

 

Някои китайски медии, които първоначално съобщиха за вероятна визита на делегация на Пхенян в Пекин, вчера вечерта вече отстраниха материалите от сайтовете си.

В социалните мрежи се разпространяват видеокадри на придвижващ се в Пекин кортеж от севернокорейски дипломатически автомобили, съпровождани от десетки полицаи на мотоциклети.

Позовавайки се на дипломатически източници, вчера агенция Блумбърг съобщи, че лидерът на КНДР е пристигнал с влак в Пекин, за да разговаря за намаляване на напрежението на Корейския полуостров в контекста на планираните преговори на Севера с Юга и със САЩ.

 

Потвърждение на новината би означавало, че това е първата визита на Ким зад граница, откакто през 2011 г. бе избран за севернокорейски лидер.

По-рано японски медии казаха, че високопоставен представител на Северна Корея е на посещение в столицата на Китай. Той пристигнал там с влак. Агенция Киодо отбелязваше, че не е изключено това да е член на ръководството на Северна Корея. Киодо допълваше, че в неделя влакът е пресякъл границата в района на китайския град Дандун в провинция Ляонин. Хотелите, разположени край моста на граничната река между двете държави, още от по-рано са прекратили резервациите за неделя на стаи, гледащи към Северна Корея.

Японската телевизия "Нипон ТВ" показа видеокадри от неназован източник, на които се виждаше зелен влак, през всички вагони на който под прозорците преминава жълта линия, като дикторът съобщава, че той е подобен на прочутия влак с 21 вагона, с който бащата на сегашния лидер - Ким Чен-ир, пътува до Пекин през 2011 г. Ким-старши избягваше полетите със самолет и се придвижваше само с влак с подобна жълта линия върху него. От друга страна, известно е, че Ким Чен-ун, който е учил в Швейцария, няма страх от летене със самолет и държавни медии са показвали негови снимки на самолет, добавя Ройтерс.

Според Киодо има ограничение на движението на автомобили в Пекин и строги мерки за сигурност по главната градска магистрала - булевард Чанган, пресичаща града в посока изток-запад. Главният пекински площад "Тянанмън" бе затворен за туристи. Ройтерс съобщава и за засилена охрана около държавната резиденция за високи гости "Дяоютай".

 

По сведения на дипломатически източници главната цел на визитата на високопоставения гост, който и да е той, е подобряване на отношенията с Китай, тъй като в последно време те се охладиха на фона на засилването на санкциите на Пекин заради севернокорейската ракетно-ядрена програма.

Влакът, с който се смята, че високопоставена делегация от Северна Корея е пристигнала в Китай, отпътува от Пекин във вторник, предаде Ройтерс, цитирайки очевидец.

Китайското външно министерство не може да потвърди информацията за пристигане на Ким Чен-ун в Китай, каза на редовен пресбрифинг днес говорителката на министерството Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.

"Ние нямаме понятие за какво става дума. Ако имаме някаква информация по този повод, ще информираме обществеността", отбеляза тя в отговор на журналистически въпрос.

Според южнокорейския вестник "Ханхук илбо" със специалния влак в Пекин като доверено лице би могла да е пристигнала по-малката сестра - Ким Йо-чен - на върховния лидер, за да запознае ръководството на своя съюзник - КНР, с последните изменения в политиката на Пхенян и с подготовката за срещите на Ким Чен-ун с лидерите на САЩ и Южна Корея.

 

Вчера Южна Корея заяви, че внимателно следи съобщенията за пристигане в Пекин на влак, но не знае кой пътува с него. Южнокорейски дипломат, с когото е разговарял кореспондент на ТАСС в Сеул, е заявил, че Южна Корея не разполага нито с потвърждение, нито с опровержение от китайска страна на тази информация.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?