Продължава гасенето на пожара в местността "Студенец" край Чепеларе

Продължава гасенето на пожара в местността "Студенец" край Чепеларе. Огънят  е локализиран, но има нужда от още доброволци, съобщи в неделя следобед комисар Красимир Шотаров, началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защитата на населението“ в Смолян.

"На мястото на пожара има сили от районните служби в Смолян, Пампорово и Чепеларе. За съжаление, температурните и метеорологични условия не са на наша страна и поради тази причина продължаваме да действаме по ликвидирането на този пожар. Към този момент казваме, че е локализиран, тъй като от всички страни сме създали условия за неговото спиране. Наблюдава се продължава да се обработва, но излиза вятър от време на време, което предизвиква разпалването на отделни огнища и създава предпоставки за неговото развитие. Поради тази причина сме активизирали доста повече противопожарна техника. Има 6 противопожарни автомобила на мястото", заяви комисар Шотаров пред БНР.    

Два пожара в землището на пазарджишкото село Динката са предизвикали задимяване по автомагистрала “Тракия", в района на 83-ти километър в посока Пловдив. Пламнали са сухи треви и храсти. Предполага се, че единият пожар е предизвикан по невнимание при почистване на терен в гробищния парк на селото. На място са два екипа от пазардзжишката противопожарна служба. Според говорителя на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов няма опасност от разпространение на пожарите, тъй като те вече са локализирани.

През изтеклата нощ пожарът в местността "Бели бор" в Рила не се е разраснал и вече е овладян, съобщиха от областната дирекция на МВР в Кюстендил. 85 души продължават гасенето, ако е необходимо ще се включи и вертолет. Няма опасност за Рилския манастир и населените места около пожара.

Огнеборци, горски служители и доброволци успяха да спасят от пожар иглолистна гора край благоевградското село Габрово. Първо са горели само сухи треви и храсти, но огънят се приближавал към горския масив. Веднага на място са изпратени два противопожарни автомобила с 10 огнеборци. На помощ им се притекли горски и местни жители. С общи усилия за около 3 часа локализирали и потушили огнената стихия.

Споделяне

Още от България