Продължава изборът на нов папа във Ватикана

Продължава изборът на нов папа във Ватикана

Черен дим от комина на Сикстинската капела в понеделник късно вечерта сигнализира, че събраните на конклав 115 кардинали от 52 страни не са избрали нов папа при първото си гласуване, предадоха световните агенции.

Кардиналите се срещат отново в 10 ч. българско време тази сутрин, за да продължат гласуването за наследник на папа Йоан Павел Втори. Сутринта ще има нови два тура гласуване и ако и тогава не бъде избран нов папа, следобед ще се проведат два допълнителни тура.

На ден не могат да се провеждат повече от 4 тура на гласуване.

Щеше да е изненада, ако беше избран нов папа още от първия път, защото кардиналите с право на глас представляват най-различни гледни точки и имат какви ли не приоритети, коментира Би Би Си. Новият папа трябва да получи най-малко две трети от гласовете, за да бъде избран.

Кардиналите обаче едва ли искат гласуването да се проточи твърде дълго заради вакуума в управлението, а и защото не искат да изглеждат твърде разделени.

На специална меса преди началото на гласуването вчера деканът на колежа на кардиналите Йозеф Рацингер от Германия ги призова да обърнат гръб на новите течения и тенденции, които водят до "грешки".

Други обаче биха предпочели следващия папа да отстоява по-гъвкава позиция по обществените и моралните проблеми на съвременния свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?