Продължава издирването на двамата миньори от рудник "Ораново"

Спасителните екипи продължават разчистването на свлачището в галерията на рудник "Ораново" в Симитли, където на 16 юли загинаха двама миньори, а други двама останаха под земята и все още се издирват.

”Работи се непрекъснато, независимо от трудните условия”, съобщи управителят на каменовъглената мина Валери Манов, цитиран от БТА.

”Минно-спасителните дейности се извършват с възможно най-бързите темпове и няма да спрат, докато не бъдат намерени двамата миньори, които от четири денонощия вече са в неизвестност”, допълни той. Работи се много внимателно, за да се осигури безопасността и на спасителите.

В мината са областният управител на Благоевград Муса Палев, началникът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Пармаков, директорът на Областната инспекция по труда Петър Попадиин.

”Собствениците на подобен бизнес като този в мина Ораново трябва да разберат, че не са робовладелци, а работодатели”, коментира в събота министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНТ.

"В много сектори отношението към работниците не отговаря на съвременните изисквания. Работодателите трябва да разберат, че трябва да се работи по правила. Крайно време е в държавата да има ред. Моята амбиция е най-важни да бъдат хората на труда. Държавата поема ангажимент за създаване на бизнес климат и на правила, но работодателите трябва да поемат своя ангажимент към работниците. В България има инвеститори и работодатели, които се грижат за своите работници, но има и такива срамни случаи като този", заяви министър Стойнев.

Той подчерта, че по начало всеки работодател е длъжен да осигури безопасни условия на труд. "По този начин не може да продължава отношението към работниците. За мен това е тема, която тепърва ще развием с конкретни законодателни инициативи", каза министърът. Той обяви, че му предстои разговор и с представители на Минно-геоложката камара за необходимите промени, така че спасителите да пристигат възможно най-бързо при евентуален инцидент.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?