В деня на траур за жертвите на наводненията в Харманлийско

Продължава издирването на изчезнали в опустошеното село Бисер

Държавата ще плати за загинал по 10 хил. лв., Европа прати палатки за бедстващите

Продължава издирването на изчезнали в опустошеното село Бисер

В деня на траур за осемте жертви на наводнението в Харманлийско продължава издирването на двамата възрастни съпрузи, които изчезнаха в понеделник след като село Бисер бе залято от вълна след скъсване на стената на язовир "Иваново". Заради обилните валежи и преливането на реки и язовири в цялата област Хасково беше обявено бедствено положение.

 

Държавата ще отпусне по 10 000 лв. на роднините на починалите при наводненията, съобщиха от правителствената информационна служба. Агенцията за социално подпомагане пък дава 74 425 лева за неотложни нужди на населението в бедстващите райони на общините Харманли, Свиленград, Любимец и Гълъбово. Сто домакинства ще получат в четвъртък еднократна помощ от 325 лв.

 

 

Частни дарения събраха близо 94 хил. лв. за пострадалите

От Червения кръст съобщиха, че до момента, само за един ден, по банков път са набрани 93 851 лева. Продължава набирането на средства чрез онлайн дарения в сайта www. redcross.bg и на банковата сметка на БЧК:

 

Български Червен кръст

 

Уникредит Булбанк АД

 

BG64UNCR76301078660913

 

UNCRBGSF

 


1255 е краткият номер за трите мобилни оператора за дарения чрез празен SMS за пострадалите от наводненията в Хасково. Стойността на всяко дарение е 1.20 лв. с ДДС.

За справяне с последиците от бедствието управляващата партия ГЕРБ ще дари общо 1 млн. лв. от държавната си субсидия. Причината, по думите на вътрешния министър Цветан Цветанов е, че повечето разрушени къщи нито са застраховани, нито имат съответните документи, за да им бъде отпусната помощ от фонда за бедствия и аварии.

 

"Важното е парите да отидат при хората колкото се може по-бързо. В момента, в който комисията дойде с щетите, ние ще имаме готовност веднага да ги платим", заяви премиерът Бойко Борисов.

 

"Продължават спасителните дейности в Свиленград – евакуирани са 350 души. В голямата си част, тези които се евакуират са отишли при свои близки и познати", съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

Водата в наводнения преди 2 дни свиленградски кв. "Гебран" вече е започнала да спада и електрозахранването в района е възстановено, съобщиха междувременно от местната пожарна пред БНТ.

 

"Това, което ще предприемем днеска, при падане на нивото на Марица, вече е достигнало 2 метра, е да започнем максимални мерки за укрепване на скъсаната дига. Защото аз съм убеден, че при тези обилни снеговалежи и при едно евентуално затопляне на времето, пак ще се създаде проблем при Свиленград", обяви Цветанов.

 

По думите му цялата документация и кореспонденция между общините Харманли и Хасково и военното министерство по повод собствеността на язовир "Иваново" вече е предоставена на прокуратурата и тя е тази,"която след като събере всички налични доказателства, ще се произнесе за какво става въпрос".

 

Обществени съвети ще контролират раздаването на даренията

 

МВР шефът съобщи още, че ще бъдат създадени обществени съвети в пострадалите райони, които да контролират раздаването на дарените храна, дрехи и мебели, които вече пристигат от цялата страна в село Бисер и Свиленград.

 

"Искам да благодаря на всички граждани фирми организации в този тежък момент. Днес ще направим описване на всичко, което е разрушено. Малка е възможността да се дадат планово от тези пари, които са за бедствия и аварии. Аз съм убеден, че това, което ще изразходваме, ще е абсолютно прозрачно", добави министърът.

 

Междувременно земеделският му колега Мирослав Найденов обяви пред БНТ, че през първия ден след бедствието в село Бисер дарените фураж, храни и дърва за огрев "са отишли не за тези, които трябва".

 

Помолен да поясни, министърът каза, че "типично по български" най-отпред на опашките се наредили жители на незасегнатите от 3-метровата вълна райони на селото. По тази причина е взето и решението за създаване на обществени съвети, в които да участват самите хора от селото, за да се раздават продуктите справедливо.

 

Европа с бърза помощ от чували с пясък и палатки

 

Въпреки че се борят с последиците от тежката зима на собствена територия, няколко европейски държави отговориха изключително бързо на молбата на България за подкрепа в борбата с наводненията и в предотвратяването на нови щети от крайното застудяване.

 

Българските власти задействаха Европейския механизъм за гражданска защита на 7 февруари, като поискаха 80 хиляди чували с пясък, 50 палатки, подходящи за зимни условия и 2000 квадратни метра геотекстил (материал, използван за подсилване на речни диги и язовирни стени).

 

По-малко от три часа след сигнала от България, Италия предложи палатки, оборудвани за ниски температури. В следващия час се включи и Полша, с оферта за геотекстил и чували с пясък. Очаква се, че и други страни-членки да се включат с предложения за помощ. Центърът за наблюдение и информация на Европейската комисия координира комуникацията между засегнатата страна и тези, които ѝ предлагат подкрепа.

 

“Тази бърза реакция на българския сигнал за помощ показва ясно европейската солидарност със страната ни в този труден момент. Още по-впечатляващо е, че предложенията за подкрепа идват в момент, когато самите Италия и Полша се борят с последиците от тежка зима. Днес, когато България е в риск от сериозни наводнения, предложената материална помощ ще помогне да избегнем нови щети и човешко страдание,” каза Кристалина Георгиева, европейският комисар за реакция при кризи.

 

Във вторник комисар Георгиева посети засегнатите от наводнения Бисер, Любимец и Свиленград. С нея бе и експерт от Европейската комисия, който е специалист по наводнения и гражданска защита при тежки зимни условия.

Споделяне

Още по темата

Още от България