Продължава издирването на изчезналия пътнически самолет в Афганистан

В петък вечерта силите на НАТО и афганистанските власти прекратиха временно издирването по земя и въздух на изчезналия снощи в Афганистан пътнически самолет със 104 души, предаде АП.

В самолета е имало 96 пътници и 8 души екипаж. Шестима души от екипажа са руснаци. Девет от пътниците са турци, а трима са американци.

НАТО и афганистанското правителство опровергаха съобщенията на турски представители, че са намерени останки от самолета. Високопоставен представител на министерството на транспорта съобщи, че властите не разполагат с прецизна информация за самолета и разследването продължава.

Мироопазващите сили на пакта в Афганистан изпратиха по-рано днес хеликоптери и военни по суша да търсят самолета Боинг 737 във високопланински район югоизточно от Кабул, където той бил засечена за последен път следобед. Спасителните екипи обаче се върнали в базата си с празни ръце. Дори хеликоптерите Апачи с техника за нощни полети трябвало да се откажат от издирването заради мъглата и студа. Участващите в операцията афганистански войници потеглили обратно към Кабул.

Компанията собственик на изчезналия самолет - Кам Еър, е първата частна афганистанска авиокомпания, създадена след свалянето на режима на талибаните през 2001 г., отбелязва АП. Тя извършва полети по вътрешни линии и до Дубай с наети самолети Боинг и Антонов.

Изчедналият самолет е извършвал вътрешен полет от западния град Херат за столицата Кабул. Той е бил отклонен от летището на Кабул заради силен снеговалеж. Един от ръководителите на авиокомпанията заяви, че самолетът е поискал да кацне на летището в Пешавар в Пакистан, но така и не пристигнал там.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?