Продължава неяснотата за съдбата на похитения в Нигерия българин и колегите му

Ден, след като нигерийските похитители на четиримата чужди работници, сред които и българинът Милко Ничев, подадоха сигнали, че възнамеряват да освободят задържаните, в петък те заявиха точно обратното - че няма да ги освободят скоро и заплашиха с нова вълна от нападения над чужди промишлени обекти. Това похитителите направиха в писмо по интернет, подадено до бюрото на агенция Ройтерс в Лагос.

Бунтовниците, които са част от радикална етническа групировка, обявяват също, че замислят нова вълна от нападения срещу петролни съоръжения в Нигерия - осмата в света страна износител на петрол. Те се заканват, че нападенията ще започнат съвсем скоро.

"Обещаваме ви, че нищо няма да бъде постигнато във връзка със заложниците, въпреки слуховете", се казва в имейла на похитителите.

"Обещаваме ви, че в най-скоро време ще започнем с втората вълна от нападения. Досега мълчахме не защото се страхувахме от заплахите на нигерийското правителство. Имаме намерение да нанесем колкото се може повече щети при всяко едно наше нападение, затова  е много важно да обмислим внимателно и да координираме добре действията си", се казва още в съобщението на бунтовниците, отвлекли четиримата служители на “Шел” на 11 януари.

По същото време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, управляващият директор на “Роял Дъч Шел” заяви, че няма информация за каквито и да било планове за освобождаване на четиримата работници, отвлечени от платформа на компанията, предаде АП.

Йероен ван дер Вир каза, че все още не е ясна съдбата на заложниците.

"Проверих електронната си поща преди 30 минути и нямаше информация", уточни управляващият директор на “Шел”.

По-рано през деня пък нигерийският всекидневник “Пънч” написа, че похитените работници може скоро да бъдат освободени. Според говорителя на нигерийския щат Байелса Уилсън Екийор заложниците щели да бъдат освободени. Той допълни, че създаденият от правителството комитет от лидери на етноса айджо имал среща с похитителите и те се съгласили да пуснат отвлечените чужденци,  работещи в петролната индустрия.

Нигерийският президент Олусегун Обасанджо, който също участва във форума в Давос, отказа да коментира споразумението.

"Всичко, което знам, е, че заложниците ще бъдат освободени скоро, каза Обасанджо пред “Дау Джоунс нюзуайърс”. "Не мога обаче да ви кажа след колко дни", допълни той.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?