Продължава подготовката за изваждането на потъналия кораб в Охридското езеро

Очаква се в понеделник да започне монтирането на съоръженията, с които да бъде изваден корабът "Илинден” от Охридското езеро, а същинската операция по изваждането му да започне във вторник.

Операцията по изваждането на плавателния съд е на стойност 20 хиляди евро и ще бъде проведена от хърватска фирма. Все още не е ясно как точно ще бъде изваден корабът.

Потъването на 87-годишния плавателен съд доведе до гибелта на 15 български туристи.

Според медиите в Скопие инцидентът е "нещастна случайност”, а въжето на кораба преди потеглянето му било здраво и се скъсало секунди преди потъването, предаде БНТ. Това щяло да бъде записано в официалното заключение на македонските власти.

През последната седмица леководолази от Хърватия се спускаха всеки ден до потъналия "Илинден”. Те извършиха оглед на корпуса на кораба и направиха подводни снимки. Международната комисия обаче констатира, че фотосите не са ясни и не дават достатъчно информация за евентуалната причина за инцидента.

През май тази година експерт от "Лойд" е прегледал и петте кораба на пристанището на Охридското езеро. Не е била записана нито една забележка. Шефът на Капитанията твърди, че лично се е уверил, че под седалките на "Илинден” тогава имало повече от 43 спасителни елека.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани