Продължава разрушителната верига от торнада в 6 американски щата

Циклоналната система, която породи поредица от смъртоносни торнада в Средния Запад на САЩ през последните три дни, продължи опустошителния си "поход" към югоизточните щати, разрушавайки домове и търговски сгради и принуждавайки жителите на шест американски щата да търсят укритие.

По последни данни жертвите на бурите до момента са най-малко 28, с 11 загинали в понеделник и 17 в неделя, съобщи Асошиейтед прес. Тази сутрин без ток са десетки хиляди хора на огромна територия от Оклахома до Алабама. Заради приближаването на бурята тази сутрин завиха сирените в Джорджия и Алабама, като бурните ветрове постепенно се усилваха заедно с проливни дъждове.

В Луисвил, щата Мисисипи, пожарникари разчистваха отломките на разрушени мобилни домове, търсейки трима изчезнали местни жители. Придвижването по земята на много места е опасно заради повалени стълбове, крепящи жици за високо напрежение.

Вече стана ясно, че голямото торнадо в неделя е оставило 128-километрова полоса от разрушение, широка 800 м, засягайки най-силно предградията на Литъл Рок, столицата на Арканзас, като е убило 15 души.

Прогнозите днес сочат, че след временно отслабване на буреносната вълна някъде по границата между Алабама и Джорджия, още тази вечер ще се надигне нова в щатите Тенеси, Мисисипи и Алабама, съобщи Ройтерс. Губернаторът на Джорджия Натан Дейл обяви извънредно положение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят