Продължава скандалът в Словакия заради думите на премиера за осъдените български медици

Словашкото електронно издание SME съобщи в неделя, че външният министър на страната Ян Кубиш е отхвърлил каквато и да било критика срещу премиера Роберт Фицо за това, че в Триполи бил говорил за осъдените български медици като за "престъпници", с което заслужил похвала от либийския си колега, предаде сайтът Кафене.нет.

Според Кубиш думите на Фицо били в пълно съответствие с позицията на ЕС. В предаване на словашката държавна телевизия с участието на предшественика си от опозиционния Християндемократически съюз Едуард Кукан, който сега е депутат, Кубиш заявил, че след разговора си с българския премиер Сергей Станишев всички проблеми са били изяснени и българската страна е оценила правилно думите на Фицо.

В дебата по телевизията депутатът Кукан обаче не се съгласил с Кубиш, че случилото се в Либия е "вдигане на излишен шум". Той добавил, че разговорът в Триполи е бил на словашки, така че не може да става дума за лош превод или лоша чуваемост.

Председателят на депутатския клуб на Партията на унгарците в Словакия Дюла Бардош заяви, че случилото се с българските медици е скандал. Премиерът, според него, е трябвало да признае, че е направил грешка, а не да се преструва, че думите му са изтълкувани неправилно.

Споделяне

Още от Европа