Продължава спадът във винения ни експорт

И в третото тримесечие на миналата година продължава тенденцията на голямо намаление на износа на български вина, бележейки спад от 43.1 на сто спрямо същите три месеца на 2008 г. Така за деветмесечието на 2009 г. общото понижение е 35.5 процента, показва обзорният анализ на Българската стопанска камара за развитието на сектора в България, обявен в четвъртък. В резултат на това положителното външнотърговско салдо се е свило с 31.7%, а за деветмесечието – с 34.8%.

През третото тримесечие на 2009 г. производството на предприятията от подсектор „Вино” в България е по-голямо само на качествени бели вина, сочи още анализът

Импортът на вино в България и през третото тримесечие е много малък. В сравнение със същия период на 2008 г. са внесени с 2.1 пъти по-малко вина.

Предприятията включени в извадката, са продали 9.3% повече бели трапезни вина на вътрешния пазар през третото тримесечие. Продажбите на трапезни червени вина намаляват със 7.4%, а на пенливите – 2.3 пъти.

Обзор на производството на предприятията за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци сочи, че свиването за третото тримесечие на миналата година е около 38.2 на сто. Спадът през деветмесечието е с 34.3%.

През периода юли-септември вносените количества продължават да се увеличават, но с по-бавен темп – с 1.8%. Износът намалява с 5.1%. През деветмесечието увеличението на вноса е 6.9%, а спадът при износа е 9.6%. През третото тримесечие прирастът на стойностния обем от стокообмена е главно от износа, от което положителното салдо е по-голямо с една трета.

Предприятията, включени в извадката, са продали повече стерилизирани плодови консерви и замразени зеленчуци на вътрешния пазар през третото тримесечие и деветмесечието на 2009 г. Продажбите на всички останали продукти са по-малки.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?