Продължава спасителната операция в рудник "Ораново"

За едно денонощие са прокарани четири метра от обходната галерия, по която ще продължи издирването на двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров в рудник „Ораново“. Те останаха под земята след тежкия инцидент на 16 юли в рудника на каменовъглената мина в Симитли, при който загинаха други двама работници. Това съобщи за БТА в четвъртък управителят на мината Валери Манов.

Прокарването на обходната галерия започна преди денонощие, след като кризисният щаб и сформираната със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев експертна работна група взе решение търсенето на двамата миньори да продължи по обходен маrшрут.

Това се наложи заради условията на много сериозен риск, при които работеха спасителните екипи при разчистването на минната галерия, затрупана от свлачището, зад което се предполага, че са останали двамата миньори.

Продължаващият теч на вода и глина в тази галерия накара специалистите да изберат безопасен за работата на спасителните екипи и миньорите вариант и започна прокарването на обходна галерия с приблизителна дължина от около 33 метра, припомни Манов. До момента не са срещани някакви неочаквани препятствия и се напредва нормално, каза той.

Производствен процес в мината в момента няма, всички усилия са концентрирани в издирвателната акция, допълни управителят на мината.

Споделяне

Още по темата

Още от България