Продължава стачката в парижкото метро

Стачката в железопътния транспорт във Франция и в парижкото метро продължава шести ден в знак на протест срещу плана за пенсионна реформа на правителството, предаде Франс прес в понеделник, цитирана от БТА.

Синдикатите се съгласиха в неделя за първи път да преговарят, което дава надежди за изход от кризата, отбелязва агенцията. Диалогът с представители на правителството ще започне в сряда, но стачната готовност остава в сила още 24 часа.

На шестия ден от стачката влаковете ще се движат по-редовно, отколкото в началото на протеста. 300 високоскоростни влака ще бъдат в движение, което е почти половината от обичайните 650. Ще се движат и половината от регионалните експресни влакове.

В Париж една трета от композициите на метрото и 35 на сто от автобусите обслужват пътниците тази сутрин. Седмицата във Франция се очертава тежка, тъй като синдикатите отправиха призив към 5,2 милиона чиновници да спрат работа във вторник. Възможно е да бъде нарушен и трафикът на летищата.

Протестът е насочен срещу намеренията на правителството да увеличи трудовия стаж за пенсиониране в някои професии, сред които на служителите от железниците, които досега се ползваха със специален режим на пенсиониране.

Споделяне

Още от Европа