Продължава стремглавият срив на меценатството в България

Продължава стремглавият срив на меценатството в България

За трета поредна година продължава катастрофалният срив на меценатството в България и за 2018 г. са дарени едва 13 380 лв. в подкрепа на култура и творци и то от три физически лица. Това сочи доклад на министъра на културата Боил Банов до Министерския съвет.

Сумата е над два пъти по-малка от безвъзмездно дарените през 2017 г. 29 700 лева, която на свой ред е двойно по-ниска от предоставените 60 259 ллв. за меценатство през 2016 г., когато в регистъра на меценатите са били вписани 4 физически и две юридически лица.

"През последните три години имаме реално намаляване с повече от 4 пъти на безвъзмездно дарените средства от български меценати в подкрепа на родната ни култура, което е пълен срив", посочват от сдружение "Кинопамет“ в неделя. Организацията алармира, че е напълно запуснат и неподдържан официалният Регистър на меценатите към Министерството на културата. "На сайта на ведомството в този така важен регистър фигурират например имена на хора, които, уви, отдавна не са вече между живите", отбелязват от гражданското сдружение.

Според него, "най-скандалното в случая е, че за изминалите над две години от мандата си министър Боил Банов и екипът му така и не предложиха да бъде изработен и приет нов, смислен и работещ Закон за меценатството, който да смени действащия днес крайно несполучлив и нефункциониращ законов текст.

Сдружението смята, че има нужда от нов закон, който да формулира ясно разписани правила за благодетелите на културата у нас. Това е от изключително значение, защото финансирането от държавния бюджет е крайно недостатъчно и по тази причина е необходимо да имаме и дарители, меценати, които да подкрепят българските творци, българското изкуство, посочва се в позицията му.

Предлага се да има и облекчения за насърчаване на меценатите, така че да има много повече благодетели, подпомагащи със сериозни средства българската култура. Най-важното е той да стане работещ закон, който наистина ще стимулира физическите и юридическите лица да подкрепят развитието на българската култура с дарителски жестове, заявяват от гражданското сдружение.

Споделяне

Още от България