Продължава търсенето на изчезналата в пороя жена

Приливната вълна тръгнала от празен преди дъжда язовир, хората с един дом първи ще получат помощ

Снимка: Община Бургас

Продължава издирването на изчезналата възрастна жена при наводненията в бургаското село Черни връх. То беше спряно за през нощта и отново подновено в четвъртък сутрин. Засега властите не съобщават за нови жертви на бедствието.

При наводненията в Бургаско в сряда загинаха трима души – две жени и един мъж от селата Полски извор, Ливада и Равнец в община Камено. Затова там е обявен ден на траур в четвъртък.

Основната причина за бедствието според официалните изказвания на представителите на властта е голямото количество на валежите - до 200 литра на кв. м, а не толкова състоянието на язовирите. В община Камено седем каскадни язовира се оказаха със скъсани стени след дъждовете, но в сряда представителите на властите обясниха, че те са прекалено малки, не могат да създадат приливна вълна и преди валежите са били почти празни.

В четвъртък министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни пред бТВ, че разследващите органи трябва да установят каква точно е причината за наводнението. "По протежение на дерето, което свързва четири от тези седем язовира (със скъсани стени - б.а.) е дошла приливна вълна, която е тръгнала от празен до започването на дъждовете язовир", обясни Нанков. От думите му се разбра, че водоемът се е напълнил от дъжда и водата се изляла към следващите в каскада съоръжения. Нанков добави, че прогнозата на БАН е била в този ден количеството дъжд да е до 50 литра на кв. м и може би трябвало да се провери защо прогнозата е била такава.

Десет от общо 27 язовири в община Камено трябва да бъдат бракувани, защото са в критично състояние, каза кметът на общината Жельо Вардунски, цитиран БТА. Той подчерта, че за язовирите трябва да се грижи държавата, тъй като общините не успявали да се справят с тежката им поддръжка. Той добави, че повечето села в общината са застрашени от наводнения заради разположението си.

Според кмета на Бургас Димитър Николов всички язовири в общината, която пострада по-леко от наводнението, са били изпразнени, а деретата – почистени преди зимния сезон. Той призова да не се спекулира с темата преди прокуратурата да приключи разследването си. Бургаският кмет също подчерта, че при прогноза за валежи от 50-60 л на кв. м, предните дни на места паднаха по над 200 л.

Започна отпускането на 325 лв. на домакинство

Докато изясняването на причините за бедствието продължава, социалните служби започнаха да раздават еднократни помощи от 325 лева на пострадалите домакинства. Отпускането на помощите започна първо в Бургас, а в четвъртък е ред на най-пострадалата община Камено.

По думите на бургаския кмет Димитър Николов пред БНТ с приоритет при отпускането на средствата ще са хората, които притежават само един дом и той е пострадал при бедствието. Вече е готов списък със строителни материали и унищожена бяла техника, които вероятно ще бъдат възстановени със средства на общината. Очаква се щетите по публичната инфраструктура да бъдат описани до понеделник.

Общините Бургас и Камено ще получат 1 млн. лева от държавния бюджет (400 000 лв. за Бургас и 600 000 лв. за Камено), с които да покрият разходите по аварийно-възстановителни дейности и подпомагане на пострадалите. Сумата е договорена след среща на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Томислав Дончев и с министъра на финансите Владислав Горанов.

След описването на щетите по публичната инфраструктура общините ще могат да поискат финансиране и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която разполага с 2 млн. лв. до края на годината.

Сметището и пречиствателната станция остават затворени

Регионалният министър добави, че вече е обособена временна площадка за депониране на битовите отпадъци на осем общини, след като депото за смет също беше залято с вода. Според министъра на околната среда Нено Димов депото ще остане затворено, докато не се реши проблема с водата. Той добави, че има четири варианта за аварийно изхвърляне на отпадъците на осемте общини.

Димов каза още, че пречиствателната станция на Бургас остава затворена, тъй като също беше наводнена. "Чака се да се оттече водата. Няма риск нито за пречистване на водата, нито за депото", обясни министърът.

На 23 ноември предстои да се проведе междуведомствен съвет, който ще обсъжда как да се намали рискът от бедствия. Освен това на него ще стане ясно и дали са изпълнени всички предписания, дадени още преди месец на собствениците на язовири в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от България