Продължава тровенето на улични кучета и изхвърлянето на новородени

От ноември се удвоява капацитетът на приютите в София

Продължава тровенето на улични кучета и изхвърлянето на новородени

Продължава опасната практика за тровене на уличните кучета и изхвърляне на новородени. Това предупреди столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери в понеделник изграждането на първия етап от новия приют за бездомни кучета в Горни Богров. От ноември съоръжението трябва да започне да работи, като по този начин ще удвоим капацитета на приютите, посочи Фандъкова.

Полицията води разследване кой трови кучетата по софийските улици. Столична община е предала всички материали на органите на реда по случая. На отровените кучета е направена аутопсия, за да се установи причината за смъртта и с какви препарати се морят четириногите, каза столичният кмет.

 

Фандъкова за пореден път призова да не се тровят бездомните кучета, защото това не само, че не е хуманно, но е опасно и за децата, които също може да пострадат.

 

Продължава практиката да се изхвърлят на улицата малки палета, родени от домашни кучата, каза столичният кмет. Според неправителствени организации нерешаването на този проблем няма как да доведе до трайна тенденция за намаляване на популацията на бездомните кучета.

 

Всички собственици, които не могат да се грижат за поколенията на своите домашни любимци, могат да се възползват от безплатна кастрация в общинските приюти, напомни Фандъкова. Тя допълни, че собствениците на домашни кучета, които са кастрирани, са освободени от годишната такса от 24 лв., дължима в общината за регистрирано животно.

 

Новият приют утроява капацитета

 

С построяването на новия приют в Горни Богров капацитетът за прием на бездомните кучета в София ще се утрои, каза Йорданка Фандъкова.

 

Съоръжението е с капацитет за 2000 бездомни кучета и се строи върху 38 дка площ. В момента местата във всичките три приюти в столицата са около 1000, каза Фандъкова.

 

Сега се изгражда първият етап на новия приют, който ще приюти около 1000 бездомни кучета. Строител на обекта е фирма “Нивел” на Силвия Йорданова и Жеко Желев. Те спечелиха търга на общината с най-ниската цена от 1.385 млн. лв. Срокът за строителство на обекта е 90 календарни дни. “Договорихме ускорен график и вместо на 8 ноември, обектът ще бъде готов до края на октомври, така че от ноември да започнем масирано прибиране на улични кучета в приюта”, каза Фандъкова.

 

Във вторник се отварят офертите и за втория етап на приюта за още 1000 кучета. Строителството му ще започне веднага след като бъде избран изпълнителят. Целта е, ако времето позволи до края на годината и втория етап от изграждането на съоръжението да приключи, каза Фандъкова.

 

От началото на годината досега са заловени около 3000 кучета от общинското предприятие “Екоравновесие”. Осиновените са над 265. Продължаваме кампанията за осиновяване на бездомни кучета от приюти. “Осиновяването за мен означава да гледаш кучето вкъщи, да отговаряш на всички изисквания на наредбата за домашни кучета, то да бъде регистрирано и да има поставен чип”, обясни Фандъкова.

 

София дава терени на неправителствени организации за приюти

 

На всички организации за защита на животните ще им бъдат предоставени безвъзмездно терени, за да може те да изграждат приюти и да ги експлоатират за тяхна сметка, обеща столичният кмет. В момента се водят разговори с организацията, която стопанисва до този момент приюта в кв. "Лозенец". “Ще предложим на Столичния общински съвет да им бъде предоставен този приют безвъзмездно, а организацията да инвестира, да влага средства и да отглежда животните”, каза Фандъкова.

 

В приютите първо ще се прибират кучета, които са най-агресивни и опасни за хората. В момента Столична община работи с организацията “Четири лапи” по разработването на методология за установяване на агресивността на едно куче. Тя ще бъде сбор от критерии, по които всяко животно ще се проверява. Решението дали животното да бъде приспано ще се взима от комисия. В момента се чака допълнително информация от консултанти от Австрия преди да се вземе решение какви да бъдат окончателно критериите, по които ще се оценява, каза зам.-кметът Мария Бояджийска, която отговаря за безпризорните кучета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?