Продължава възходът на държавния оръжеен бизнес

ВМЗ Сопот и "Кинтекс" с рекордни печалби, заводите от групата на ТЕРЕМ кретат далеч след тях

Продължава възходът на държавния оръжеен бизнес

Ръстът в световния оръжеен бизнес продължава да генерира крупни печалби за българските държавни фирми в бранша. Оръжейният производител ВМЗ-Сопот и оръжейният търговец "Кинтекс" отново са с рекордни приходи, но заводите под шапката на военното министерство ТЕРЕМ кретат далеч зад тях, показват финансовите отчети за третото тримесечие.

След като само преди няколко години сопотските заводи бяха буквално пред закриване заради влошени резултати, сега бележат огромни печалби. Само за първите девет месеца на годината те имат нетна печалбата от близо 152 млн. лева при 135.5 млн. лева за същия период на миналата година.

Приходите от продажби са около 400 млн. лева или с близо 100 млн. лева в сравнение с миналата година, а до края на 2017 година има договори и поръчки за приблизително още 130 млн. лева.

В заводите работят към 4500 души, като за последната година са наети около 900 нови души. Освен това продължават и инвестициите в купуването на нови съоръжения и машини за около 22.7 млн. лева.

ВМЗ има и близо 87 млн. лева задължения, които са основно краткосрочни -данъци, осигуровки и други.

Кинтекс също дърпа напред

Държавният търговец с оръжие и боеприпаси "Кинтекс" също се движи нагоре.

Печалбата към третото тримесечие е 17 млн. лева, докато миналата година е била 6.76 млн.

Това представлява 152% ръст.

Към третото тримесечие на годината приходите от продажби са около 198.7 млн. лева. За сравнение година по-рано те са били 77. 4 млн. лева, но някои доходи са по дейности още от миналата година.

През третото тримесечие "Кинтекс" е реализирал доставки за отбранителната промишленост на Алжир, Индия, Бангладеш и Франция, се посочва в отчета. Основно работи по договорите с Алжир и Индия. Фирмата продава и продукция на частни оръжейни заводи като "Емко", както стана известно покрай гръмките скандали около отнетия и върнат лиценз на дружеството в последните месеци.

Основните финансови затруднения на "Кинтекс" са свързани с недостига на свободен паричен ресурс. Значителна част от средствата му са блокирани за аванси към производителите, както и за открити банкови гаранции и контрагаранции в полза на търговските контрагенти, обезпечаващи външнотърговските договори.

Заради това "Кинтекс" е взел банкови кредити от банка ДСК за 23 млн. лева, а от Българска банка за развитие 19.5. млн. лева.

През последните години оръжейният бизнес се задъхва от печалба, което доведе до сблъсък на различни интереси. Напрежението ескалира по-рано тази година, след като държавата се опита неуспешно да придобие русенския военен завод "Дунарит" и отне за кратко лиценза за внос и износ на фирмата "Емко", чиито собственици претендират за контрола върху "Дунарит".

Паралелно с това има напрежение и по друга линия. Още през 2015 година външно министерство обяви, че профилът на България като износител на оръжейна и специална продукция за определени държави е все по-обезпокоителен. Тогава от ресорното икономическо министерство контрираха, че "няма как да изнасяме оръжие за Норвегия и Хонолулу".

НИТИ също отчита ръст

Държавното развойно дружество "НИТИ" също отчита ръст в приходите. За третото тримесечие те са в размер на 2.39 млн. лв., а разходите са 2. 34 млн. лв.

Компанията отчита ръст на печалбата, която към края на септември е в размер на 48 хил. лв., спрямо 20 хил. лв. за миналата година по това време.

Лоши тенденции в ТЕРЕМ

В заводите от групата ТЕРЕМ обаче нещата не са толкова добре. Общата печалба на цялата група е 2. 2 млн. лева, но част от заводите работят на загуба.

На печалба са завършили "Флотски арсенал", който се занимава с ремонта на кораби, "ТЕРЕМ" ЕАД, заводът за утилизация на боеприпаси "ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД – Костенец и "ТЕРЕМ - Летец" ЕООД, който се занимава с ремонт на хеликоптери.

Със загуба са приключили "ТЕРЕМ - Хан Крум"- Търговище, който ремонтира бронетанкова техника и произвежда резервни части, "ТЕРЕМ – Ивайло" ЕООД – Велико Търново, който ремонтира класическо, артилерийско и ракетно въоръжение и "ТЕРЕМ – Ловеч" ЕООД – Провадия, специализиран в ремонт на автомобилна и бронирана техника.

Като цяло групата отчита спад от 60% при обема на произведената продукция и спад от 64 % на реализираните нетни приходи от продажби през деветмесечието на 2017 година в сравнение с миналата година.

През 2016 г. основните приходи са дошли от ремонта на руски военен кораб, но тази година няма подобна поръчка.

В същото време от заводите посочват, че през третото тримесечие се отчита повишена степен на натовареност на дъщерните дружества, което ще се запази като тенденция до края на годината.

Групата отчита и спад на заетите. Работниците са намалели със 130 души до 1345.

"През отчетния период, особено през първото и второто тримесечия на 2017 г., като цяло дружествата не бяха осигурени в оптимална степен с договори и поръчки и това затрудни осигуряването на тяхната издръжка. Освен това, ниската степен на натовареност и високото ниво на условно-постоянните разходи доведоха до влошаване на стойностите на показателите разходи на 100 лв. приходи (с натрупване) спрямо съпоставимия период на 2016 г. От началото на годината на "ТЕРЕМ – Хан Крум" ЕООД се отпускат ежемесечно заеми за изплащане на работните заплати", пише още в отчета.

От ТЕРЕМ обаче изрично посочват, че към края на септември в дружествата няма неразплатени задължения към персонала.

Споделяне

Още от Бизнес