Продължава влошаването на бизнес климата у нас

Продължава влошаването на бизнес климата у нас

Влошаването на бизнес климата у нас продължава и през декември. В последния месец на годината общият индекс падна с 0.7 на сто, след като предходния месец отчете намаление от 0.5 процента след септемврийския лек ръст от 1 процент, дошъл след друг спад.

Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), обявени в сряда. Предприемачите от водещите отрасли на икономиката запазват обзелия ги през повечето време на годината песимизъм относно развитието на бизнеса им в следващите месеци.

Въпреки че декември е традиционно силен месец за търговците на дребно и за фирмите в сектора на услугите, предприемачите от двете сфери влошават оценките си за икономическата ситуация. Компаниите смятат да запазят цените си през следващите месеци, но се притесняват за обема на продажбите и търсенето на услуги в първите месеци на 2016 г.

Песимистични са очакванията и в секторите на промишлеността и строителството, като в последния отрасъл отрицателните нагласи са най-сериозни. Там влошаването на бизнес климата е с 1.2 пункта.

Анкетата регистрира и песимизъм в прогнозите както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Основните фактори, затрудняващи развитието в отрасъла, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията и недостатъчното търсене.

През декември показателят "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 2.6 пункта. Мениджърите са резервирани по отношение на настоящото търсене, но очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, остава приблизително на равнището си от предходния месец, когато нарасна с 0.8 пункта. От НСИ отчитат известно подобрение на производствената активност през последните няколко месеца. Същевременно обаче намалява осигуреността на производството с нови поръчки, което е съпроводено и с по-резервирани очаквания за дейността на промишлените предприятия през следващите три месеца.

Влошаването на общия бизнес климат в края на настоящата година задържа този индекс под неговото дългосрочно осреднено ниво за трети пореден месец, след като през май беше достигнато най-високо ниво от шест години насам (от края на 2008-а година).

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?