Продължаваме проектите с Русия с одит на "Белене" и работни групи за "Южен поток"

Продължаваме проектите с Русия с одит на "Белене" и работни групи за "Южен поток"

България и Русия продължават преговорите за реализацията на проектите АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас-Александруполис", които бяха временно замразени от правителството на Бойко Борисов, за да се анализира дали и как могат да бъдат довършени. Това е резултатът от първите преки разговори в петък на руския министър на енергетиката Сергей Шматко с българския му колега Трайчо Трайков и премиера Борисов, на които София е поставила и въпроса за нов договор за газови доставки след 2013 г.

В изявлението си след срещата при Борисов в МС министър Шматко заяви, че има разбиране от страна на българското правителство да се продължи сътрудничеството с Русия по трите енергийни проекта. "Не сме обсъждали "да бъдат или да не бъдат". Беше изказана готовност за сътрудничество по всички тях, как най-бързо да се движим за изпълнението на "Южен поток" и как по-бързо да разрешим проблемите с финансирането на "Белене", каза Шматко.

Министър Трайков каза, че българската страна проучва каква част от проекта "Белене" да задържим и каква част да бъде предоставена на инвеститори при процедура, която да не дискредитира руските фирми.

След като България заяви намерения да продаде част от дела си в АЕЦ "Белене", Русия вече изрази интерес да го придобие. Трайков заяви преди дни, че страната ни може да намали дела си от 51 процента до 20 на сто, а сега каза, че е споменавал и други цифри за размера на държавното участие.

Часове преди началото на разговорите на Шматков София, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков определи като "добра" идеята Русия да изкупи част от българския държавен дял в АЕЦ "Белене", "но е хубаво да се види кои други инвеститори имат интерес, за да имаме най-добрата възможна цена".

Източници, запознати с хода на неофициалните разговори до този момент, съобщиха пред Mediapool, че по време на първата им лична среща в началото на месеца, руският премиер Путин е поставил пред българския си колега Борисов поне две условия – проектът АЕЦ "Белене" да се реализира и Русия да получи поне 25% - 30% от българския държавен дял в него.

В момента НЕК държи 51% в "Белене", а с германската RWE има сключено споразумение за придобиването на 49%.

Планът на руснаците е да придобият контрол върху бъдещата атомна централа, като изкупят и половината дял на RWE, която от началото на годината търси партньор, с който да подели риска по финансирането на проекта, твърдят източниците на Mediapool. През май стана ясно, че германците преговарят с компании, сред които и руската “Интер РАО“, за отстъпване на половината си дял в българския ядрен проект.

Представители от делегацията на Сергей Шматко казаха пред Mediapool, че нямат конкретно предложение какъв дял от проекта да придобие Русия и че това зависи от българската страна, както и от постигнатата политическа договореност на най-високо ниво.

Трайков пропусна да отговори на въпроса какво мисли за строеж на българска територия на ядрена централа, която би била контролирана напълно от чужд акционер.

Одит на "Белене" и работни групи за "Южен поток"

Министър Трайков каза, че двете страни са се съгласили с това, че до този момент "Белене" не е управляван по най-добрия начин. Сергей Шматко добави, че ще бъде извършен съвместен финансов и юридически одит на досегашното управление, за да се реши как да продължи финансирането.

По проекта "Южен поток" е договорено създаването на две работни групи. Едната ще подготви тръжните процедури за изготвяне на предпроектно проучване за газопровода в българската част на трасето, а другата – акционерното споразумение между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром".

Руснаците опровергаха твърденията на президента Първанов, че искат да изкупят дела на БЕХ в този проект.

Прозрачност, ясна юридическа основа и финансиране

В изявленията си, след които не бе дадена възможност за репортерски въпроси, премиерът Борисов и министрите Шматко и Трайков нееднократно подчертаха, че разговорите са били открити и добронамерени.

Впечатлен съм от министър Шматко, мислим по един и същи начин за работата по големите енергийни проекти, които трябва да се основават на прозрачност, ясна юридическа основа и структура на финансиране, заяви Трайков.

Борисов: Нямаме комплекси от Русия

Нямаме комплекси относно работата си с Русия, заяви от своя страна премиерът Борисов. Той изтъкна, че по отношение на енергийните проекти между двете страни има откритост и обществото вече ще бъде информирано за всяко действие, което се предприема от страна на правителствата.

Важното за нас бе да чуем, че проектите "Набуко" и "Южен поток" не са конкурентни на територията на България, а че участваме еднакво и в двата, каза Борисов. Изгодата за нас е, че руски газ идва на българска граница и много от нашите съседи се включват в този проект, посочи той.

Борисов добави, че на всеки две седмици ще има доклад за изчистването на всички детайли по проекта "Южен поток".

АЕЦ "Белене" е европейски проект с участието на няколко държави и съм доволен, че руската страна разбира нашето притеснение и толерира нашето поведение, че искаме да определим всеки детайл и изгодата и ползата за България от този проект, каза Борисов.

Разделили сме проекта на етапи като технологично изпълнение и финансиране, каза още той и добави, че това ще помогне да се знае точно колко ще струва проектът и да се върви напред.

При реализирането на проектите трябва да се придържаме към прагматичен подход с внимание към детайлите, каза и Сергей Шматко.

Той изрази разбиране и към притесненията в България относно екологичните аспекти на петролопровода "Бургас-Александруполис". Ще работим за изясняване на тези въпроси с представяне на необходимата информация на българската страна, така че обществото да се убеди в сигурността на проекта, добави той.

Шматко посочи още, че АЕЦ "Белене" е един от най-добрите проекти, които осъществява руската страна. Към реализацията му са привлечени като доставчици и други европейски страни - Франция и Германия, и разчитаме, че и от тях ще получим подкрепа, заяви Шматко.

Предишното българско правителство избра руската компания "Атомстройекспорт" за изпълнител на АЕЦ "Белене", а нейни подизпълнители са френската "Арева" и немската "Сименс".

Проблемът е обаче, че не може да бъде осигурено финансиране и правителството на Борисов смята, че "Белене" може да се реализира, но само ако се намерят инвеститори и без ангажимент на държавата.

Дянков: Има инвеститорски интерес към "Белене"

Симеон Дянков коментира в петък пред БНТ, че от енергийна гледна точка нищо няма да загубим, ако АЕЦ "Белене "не се реализира, но интересът на Русия е очевиден и днешното посещение на руския енергиен министър доказва това“.

Ако АЕЦ "Белене" се реализира като частен проект, без държавни гаранции, може да имаме добър проект, но трябва да запазим 20 - 30% участие , за да имаме блокираща квота в Борда на директорите, каза Дянков.

Според него, идеята Русия да изкупи нашето държавно участие е добра, но е хубаво да се види кои други инвеститори имат интерес, за да имаме най-добрата възможна цена. По думите му такъв интерес вече има и през последния един месец правителството е работило именно в тази посока.

В процедурата за търсене на стратегически инвеститор в проекта оферти, освен германската RWE, подадоха белгийската “Електрабел“, германската Е.ОН, чешката ЧЕЗ и италианската “Енел“, а по-малки дялове искаха испанската “Ендеса“, швейцарските EGL и ATEL, както и българската "Кумерио Мед“, която е част от едноименната международна група. В началото на лятото обаче от “Енел“ и от ЧЕЗ твърдяха, че вече нямат интерес към “Белене“.

По думите на Дянков, вариантите пред страната ни в момента по отношение на Белене са два: да замразим проекта до излизане от кризата или да проучим кои инвеститори по света се интересуват от част от нашия дял.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес