Продължаваме проектите с Русия с одит на "Белене" и работни групи за "Южен поток"

Продължаваме проектите с Русия с одит на "Белене" и работни групи за "Южен поток"

България и Русия продължават преговорите за реализацията на проектите АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас-Александруполис", които бяха временно замразени от правителството на Бойко Борисов, за да се анализира дали и как могат да бъдат довършени. Това е резултатът от първите преки разговори в петък на руския министър на енергетиката Сергей Шматко с българския му колега Трайчо Трайков и премиера Борисов, на които София е поставила и въпроса за нов договор за газови доставки след 2013 г.

В изявлението си след срещата при Борисов в МС министър Шматко заяви, че има разбиране от страна на българското правителство да се продължи сътрудничеството с Русия по трите енергийни проекта. "Не сме обсъждали "да бъдат или да не бъдат". Беше изказана готовност за сътрудничество по всички тях, как най-бързо да се движим за изпълнението на "Южен поток" и как по-бързо да разрешим проблемите с финансирането на "Белене", каза Шматко.

Министър Трайков каза, че българската страна проучва каква част от проекта "Белене" да задържим и каква част да бъде предоставена на инвеститори при процедура, която да не дискредитира руските фирми.

След като България заяви намерения да продаде част от дела си в АЕЦ "Белене", Русия вече изрази интерес да го придобие. Трайков заяви преди дни, че страната ни може да намали дела си от 51 процента до 20 на сто, а сега каза, че е споменавал и други цифри за размера на държавното участие.

Часове преди началото на разговорите на Шматков София, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков определи като "добра" идеята Русия да изкупи част от българския държавен дял в АЕЦ "Белене", "но е хубаво да се види кои други инвеститори имат интерес, за да имаме най-добрата възможна цена".

Източници, запознати с хода на неофициалните разговори до този момент, съобщиха пред Mediapool, че по време на първата им лична среща в началото на месеца, руският премиер Путин е поставил пред българския си колега Борисов поне две условия – проектът АЕЦ "Белене" да се реализира и Русия да получи поне 25% - 30% от българския държавен дял в него.

В момента НЕК държи 51% в "Белене", а с германската RWE има сключено споразумение за придобиването на 49%.

Планът на руснаците е да придобият контрол върху бъдещата атомна централа, като изкупят и половината дял на RWE, която от началото на годината търси партньор, с който да подели риска по финансирането на проекта, твърдят източниците на Mediapool. През май стана ясно, че германците преговарят с компании, сред които и руската “Интер РАО“, за отстъпване на половината си дял в българския ядрен проект.

Представители от делегацията на Сергей Шматко казаха пред Mediapool, че нямат конкретно предложение какъв дял от проекта да придобие Русия и че това зависи от българската страна, както и от постигнатата политическа договореност на най-високо ниво.

Трайков пропусна да отговори на въпроса какво мисли за строеж на българска територия на ядрена централа, която би била контролирана напълно от чужд акционер.

Одит на "Белене" и работни групи за "Южен поток"

Министър Трайков каза, че двете страни са се съгласили с това, че до този момент "Белене" не е управляван по най-добрия начин. Сергей Шматко добави, че ще бъде извършен съвместен финансов и юридически одит на досегашното управление, за да се реши как да продължи финансирането.

По проекта "Южен поток" е договорено създаването на две работни групи. Едната ще подготви тръжните процедури за изготвяне на предпроектно проучване за газопровода в българската част на трасето, а другата – акционерното споразумение между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром".

Руснаците опровергаха твърденията на президента Първанов, че искат да изкупят дела на БЕХ в този проект.

Прозрачност, ясна юридическа основа и финансиране

В изявленията си, след които не бе дадена възможност за репортерски въпроси, премиерът Борисов и министрите Шматко и Трайков нееднократно подчертаха, че разговорите са били открити и добронамерени.

Впечатлен съм от министър Шматко, мислим по един и същи начин за работата по големите енергийни проекти, които трябва да се основават на прозрачност, ясна юридическа основа и структура на финансиране, заяви Трайков.

Борисов: Нямаме комплекси от Русия

Нямаме комплекси относно работата си с Русия, заяви от своя страна премиерът Борисов. Той изтъкна, че по отношение на енергийните проекти между двете страни има откритост и обществото вече ще бъде информирано за всяко действие, което се предприема от страна на правителствата.

Важното за нас бе да чуем, че проектите "Набуко" и "Южен поток" не са конкурентни на територията на България, а че участваме еднакво и в двата, каза Борисов. Изгодата за нас е, че руски газ идва на българска граница и много от нашите съседи се включват в този проект, посочи той.

Борисов добави, че на всеки две седмици ще има доклад за изчистването на всички детайли по проекта "Южен поток".

АЕЦ "Белене" е европейски проект с участието на няколко държави и съм доволен, че руската страна разбира нашето притеснение и толерира нашето поведение, че искаме да определим всеки детайл и изгодата и ползата за България от този проект, каза Борисов.

Разделили сме проекта на етапи като технологично изпълнение и финансиране, каза още той и добави, че това ще помогне да се знае точно колко ще струва проектът и да се върви напред.

При реализирането на проектите трябва да се придържаме към прагматичен подход с внимание към детайлите, каза и Сергей Шматко.

Той изрази разбиране и към притесненията в България относно екологичните аспекти на петролопровода "Бургас-Александруполис". Ще работим за изясняване на тези въпроси с представяне на необходимата информация на българската страна, така че обществото да се убеди в сигурността на проекта, добави той.

Шматко посочи още, че АЕЦ "Белене" е един от най-добрите проекти, които осъществява руската страна. Към реализацията му са привлечени като доставчици и други европейски страни - Франция и Германия, и разчитаме, че и от тях ще получим подкрепа, заяви Шматко.

Предишното българско правителство избра руската компания "Атомстройекспорт" за изпълнител на АЕЦ "Белене", а нейни подизпълнители са френската "Арева" и немската "Сименс".

Проблемът е обаче, че не може да бъде осигурено финансиране и правителството на Борисов смята, че "Белене" може да се реализира, но само ако се намерят инвеститори и без ангажимент на държавата.

Дянков: Има инвеститорски интерес към "Белене"

Симеон Дянков коментира в петък пред БНТ, че от енергийна гледна точка нищо няма да загубим, ако АЕЦ "Белене "не се реализира, но интересът на Русия е очевиден и днешното посещение на руския енергиен министър доказва това“.

Ако АЕЦ "Белене" се реализира като частен проект, без държавни гаранции, може да имаме добър проект, но трябва да запазим 20 - 30% участие , за да имаме блокираща квота в Борда на директорите, каза Дянков.

Според него, идеята Русия да изкупи нашето държавно участие е добра, но е хубаво да се види кои други инвеститори имат интерес, за да имаме най-добрата възможна цена. По думите му такъв интерес вече има и през последния един месец правителството е работило именно в тази посока.

В процедурата за търсене на стратегически инвеститор в проекта оферти, освен германската RWE, подадоха белгийската “Електрабел“, германската Е.ОН, чешката ЧЕЗ и италианската “Енел“, а по-малки дялове искаха испанската “Ендеса“, швейцарските EGL и ATEL, както и българската "Кумерио Мед“, която е част от едноименната международна група. В началото на лятото обаче от “Енел“ и от ЧЕЗ твърдяха, че вече нямат интерес към “Белене“.

По думите на Дянков, вариантите пред страната ни в момента по отношение на Белене са два: да замразим проекта до излизане от кризата или да проучим кои инвеститори по света се интересуват от част от нашия дял.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?