Продължаващите валежи може да доведат до внезапни преливания на реки

Продължаващите валежи може да доведат до внезапни преливания на реки

Започналите силни валежи ще продължат и в петък и ще достигнат Източна България като е възможно да доведат до внезапни преливания на реки, предупредиха от Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Най-тежко се очаква да е положението в Рило-Родопската област, където ще паднат между 50 и 70 литра на квадратен метър валежи, в южните части на страната те ще са до 25-35 л/кв. м, а в Северна България – от 15 до 25 л.

За 6 март червен код за обилни снеговалежи и силен вятър е обявен за областите Смолян и Кърджали.

Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°, максималните – от 0° - 3° в северозападните райони до 7° – 9° по крайбрежието на морето. Вятърът ще е умерен до силен. Ще има условия за виелици и навявания.

Още след днешните дъждове нивата на реките в почти цялата страна ще започнат да се повишават и в петък и през уикенда са възможни съществени повишения на нивата на реките

Лом, Тимок, Огоста, Камчия и редица други.

Има опасност от преливане на Марица при Пловдив, Харманли и Свиленград, но чак в събота, Очаква се рязко повишаване на нивото на река Мочурица при с. Воденичане още в петък вечерта, а при село Чарда в неделя.

Тунджа при Ямбол ще достигне оранжевия праг на предупреждение след 8 март. Рука Елховска при Рудозем ще притесни населението още в петък, но после ще започне да спада.

Повишаване на нивата ще има и при редица други реки.

В събота валежите ще продължат. И в крайните югоизточни райони дъждът ще премине в сняг. Ще остане ветровито, с умерен до силен вятър от север-североизток. Температурите ще са без съществен дневен ход - предимно между 0° и 5°, в югозападните райони до 8-9°. В неделя ще се задържи облачно. В по-голямата част от страната все още ще превалява сняг, но валежите ще отслабват, а в западната част от Дунавската равнина и ще спрат. Температурите ще са почти без промяна.

В понеделник валежите в цялата страна ще спрат, ще остане предимно облачно, но ще започне бавно разкъсване на облачността. Минималните температури ще са с градус-два по-ниски, а дневните - по-високи от предишните дни.

Споделяне

Още от България