Продължаващите втори ден пожари в Сакар пламнали при почистване на пасища

Продължаващите втори ден пожари в Сакар пламнали при почистване на пасища

Продължаващите втори ден големи пожари в района на Сакар планина при селата Сакарци, Присадец и Маточина са причинени при почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника.

Това показват предварителните огледи на прововопожарните екипи, съобщи директорът на областната пожарна в Хасково комисар Николай Вълчев, съобщиха в четвъртък от областната администрация. Данните от огледа се потвърждавали и от свидетелствата и местни жители в засегнатите от стихията райони.

Пожарите тръгнаха в сряда на две места в община Тополовград. В района на селата Присъдец и Филиповци пламнаха сухи треви и лесонепригодни площи. Труден за овладяване пожарът се разгърна на широк фронт и се придвижи в посока село Маточина, община Свиленград. Второто огнище на пожара бе при село Сакарци.

В четвъртък край свиленградското село Маточина продължават работата си пожарникари, лесничеи, доброволци и военни. Пожарът е разгърнат на площ 1200 декара и все още не е локализиран, гласи информацията на екипите на място към 11,30 часа.

Няма бедстващи хора. Не са застрашени села и селскостопанска продукция. Засегнати са лесонепригодни площи, суха трева и храсти. Пожарът се развива по посока река Тунджа.

На място са 7 противопожарни екипа, 34 военнослужещи с техника, десетки горски служители и специализирана гасителна техника, които пряко участват в потушаването на пожара. От вчера на терен са и доброволни формирования от Тополовград и Свиленград.

Щетите от горящите вече денонощие площи в района на селата Сакарци, Присадец, Филипово и Маточина все още не са изчислени. За Хасковска област в сила е код червено за екстремален риск от възникване на пожари. В района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър. Температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар, предупреждава държавната администрация.

Областният управител Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания. Въпреки превантивните мерки, работата с кметовете по места, предупрежденията, санкциите и молбите към стопаните, отново има запалвания, предизвикани от човешка небрежност, безотговорност и нарушаване на противопожарните норми, смята той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?