Продължават да возят деца в автобуси с неизправни спирачки и през нощта

Продължават да возят деца в автобуси с неизправни спирачки и през нощта

Фирми продължават да се возят деца в неизправни автобуси и по тъмно. Това е констатирала проверката на инспекторите от агенция “Автомобилна администрация”. Акцията е направена през ваканцията на учениците от 1 до 4 ноември по разпореждане на министъра на транспорта Ивайло Московски, съобщиха от Министерството на транспорта.

По време на акцията са проверени 355 автобуса, превозващи деца и ученици, като един е бил спрян от движение.

Шестима шофьори са били глобени, защото са возили децата по тъмно, което е забранено. При един от случаите децата са били без придружители.

Напукани предни спирачни дискове и спирачни маркучи, разкъсвания на протектора на предна гума, спукано предно стъкло и огледало за обратно виждане са други нарушения констатирани от инспекторите. Имало е и автобуси, които не са преминали задължителния преглед за техническата изправност.

В някои от случаите шофьорите не са спазвали изискването за почивка на всеки два часа. Автобуси са били без опознавателния знак “Деца”.

Инспекторите са съставили общо 37 акта, като наложените санкции са за около 52 000 лева.

Родителите и директорите на училища могат да проверят дали фирмата, с която се организират пътуванията на техните деца е лицензирана, на страницата на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в интернет. Информацията се обновява ежеседмично.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?