Анализ на "Райфайзенбанк":

Продължават негативните тенденции в българската икономика

Краткосрочните индикатори потвърждават негативните тенденции в българската икономика, които се наблюдават от края на 2011 г. Това се казва в месечния анализ на "Райфайзенбанк България" за март, разпространен в сряда.

Спадът на промишленото производство се е ускорил през януари до 3.1% на годишна база, а оборотът на вътрешната търговия се е свил спрямо януари 2011 г. с 3.3%. Износът на стоки спада в номинално изражение с 10.2% спрямо същия период на миналата година, се посочва в анализа.

През февруари месечната инфлация се е ускорила до 0.9% поради поскъпването на храните и горивата, след като петролът достигна исторически най-високата си цена в евро. Състоянието на пазара на труда също се влошава – след отчетената безработица от 11.4% през последното тримесечие на 2011 г., през януари и февруари 2012 г. безработицата рязко се е повишила и достига 13.5%, отбелязват анализаторите на банката.

Кредитите както за фирмите, така и за домакинствата са отбелязали спад през февруари, съответно със 118.8 млн. лв. (0.4%) и 45.5 млн. лв. (0.2%) спрямо януари. Влошило се е и търговското салдо, а оттам и текущата сметка на платежния баланс, която през януари е била отрицателна в размер на 112 млн. евро.

"Развитието от последните месеци показва, че индустрията и износът вече не са фактори на икономическото възстановяване за разлика от 2010 и 2011 г.”, коментира главният икономист на "Райфайзенбанк" Калоян Ганев.

"Поради негативните развития, които виждаме в краткосрочната статистика, вероятно през първото тримесечие ще бъде отчетен минимален спад на брутния вътрешен продукт. Независимо от това, засега запазваме прогнозата си за около 1% растеж на икономиката през 2012 г.”

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?