Продължават преговорите за заплатите на пилотите в "България ер"

Нов кръг от преговори за увеличениетона заплатите на пилотите, работещи в държавнта авиокомпания "България ер" започнаха в понеделник между ръководството и синдикатите в дружеството.

Трети ден продължават разговорите относно новите трудови възнаграждения в компанията. Пилотите настояват за 67 на сто нарастване на заплатите им, от ръководството не са склонни да дадат повече от 12 на сто увеличение на месечните им възнаграждения и ръст от 33 процента на командировъчните.

Не можем да си позволим по-голямо увеличение, каза в понеделник в ефира на Радио Нова Европа единият от изпълнителните директори на "България ер" Константин Тасков. В момента пилотите на авиокомпанията взимат между 3 500 и 4 000 лв. месечно. Предлаганото от шефовете им увелчиение ще им формира по 4 000 - 4 500 лв. заплата. От Съюзът на летците обаче настояват за месечна заплата в размер на 6 000 лв. през 2005 г., възнаграждение от 8 000 лв. за 2006 г. и 10 000 лв. за 2007 г.

Заплатата на един пилот е обикновено в размер на десет пъти средната работна заплата за страната и това отговаря на предложението на ръководството, посочи Константин Тасков. Въпреки че е налице неразбирателство между преговарящите страни, той изрази своята увереност, че до стачка няма да се стигне.

Споделяне
Още от Бизнес