Продължават преговорите за заплатите на пилотите в "България ер"

Нов кръг от преговори за увеличениетона заплатите на пилотите, работещи в държавнта авиокомпания "България ер" започнаха в понеделник между ръководството и синдикатите в дружеството.

Трети ден продължават разговорите относно новите трудови възнаграждения в компанията. Пилотите настояват за 67 на сто нарастване на заплатите им, от ръководството не са склонни да дадат повече от 12 на сто увеличение на месечните им възнаграждения и ръст от 33 процента на командировъчните.

Не можем да си позволим по-голямо увеличение, каза в понеделник в ефира на Радио Нова Европа единият от изпълнителните директори на "България ер" Константин Тасков. В момента пилотите на авиокомпанията взимат между 3 500 и 4 000 лв. месечно. Предлаганото от шефовете им увелчиение ще им формира по 4 000 - 4 500 лв. заплата. От Съюзът на летците обаче настояват за месечна заплата в размер на 6 000 лв. през 2005 г., възнаграждение от 8 000 лв. за 2006 г. и 10 000 лв. за 2007 г.

Заплатата на един пилот е обикновено в размер на десет пъти средната работна заплата за страната и това отговаря на предложението на ръководството, посочи Константин Тасков. Въпреки че е налице неразбирателство между преговарящите страни, той изрази своята увереност, че до стачка няма да се стигне.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?