Продължават протестите на гръцките фермери

Продължават протестите на гръцките фермери

Продължават протестите на гръцките фермери, чиито трактори са разположени на различни възлови места по националната пътна мрежа, като засега няма реални, а само символични блокади и трафикът по пътищата е нормален, съобщават гръцките медии, цитирани във вторник от БТА.


На улиците са излезли фермери от почти всички краища на страната. Кулминацията на протестите се очаква да бъде митингът в Солун на 3 февруари по време на селскостопанското изложение "Агротика".


Земеделските стопани в южната съседка са недоволни от натрупалите се, според тях, проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им.

Те настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 хиляди евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените.

Фермерите искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема сто процента от обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?