Продължават протестите на сирийски бежанци в Атина

Вече 11 дни продължават протестите на сирийски бежанци пред парламента в Атина, няколко души са обявили гладна стачка, съобщи кореспондентът на БНР в гръцката столица.

В лагера на протестите има майки с малки деца. Изхранват ги неправителствени организации, църквата и Агенцията за бежанците. Поставят се искания, които са в нарушение на европейското законодателство и проблемът не е в гръцкото правителство, поясняват юристите, които се ангажираха със случая. 

На пресконференция днес преставители на протестиращите сирийци поискаха статут на бежанци с право да пътуват в Европа, социални помощи и жилища.
От Върховния комисариат за бежанците към ООН поясниха, че правителството в Атина не може да изпълни исканията, защото европейското законодателство не позволява това.

От Министерството по защита на гражданите съобщиха, че имат готовност за незабавно даване на бежански статут, но не и разрешение за движение в европейските страни.

Протестите в Атина са насочени към натиск за промяна на европейското законодателство. Сирийците, които се намират пред гръцкия парламент, отказват да подадат дори искане за бежански статут, който ще ги затвори за години в Гърция. Кампания успя да събере средства и дрехи за протестиращите. Граждански организации подготвят утре протести в подкрепа на бедстващите сирийци.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?