Продължават протестите срещу филма "Невинността на мюсюлманите"

Двама демонстранти загинаха в Пакистан при протести срещу филма "Невинността на мюсюлманите", възприет от ислямския свят като обиден.

Един човек загина, а двама бяха ранени при престрелка между полицията и участници в протест в размирната северозападна част на страната. 44-годишен мъж, тежко ранен вчера при демонстрация в южния град Карачи, е починал днес в болница.

В цял Пакистан има протести срещу американския филм.

В Йемен стотици студенти протестираха срещу филма в университета в Сана. Те призоваха да се експулсира посланикът на САЩ и да се бойкотират американските стоки.

Демонстрацията премина без инциденти за разлика от тази в четвъртък, при която четирима души бяха убити при опит да нападнат посолството на САЩ в столицата на Йемен.

В изявление демонстрантите отхвърлиха присъствието на допълнителни морски пехотинци, изпратени да защитават посолството на САЩ, чието пристигане бе признато снощи от йеменски високопоставен представител.

Индонезийската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне стотици демонстранти, които протестираха срещу антиислямския филм пред посолството на САЩ в Джакарта. Един полицай бе ранен от хвърлени камъни, а няколко демонстранти бяха задържани. Протестиращите изгориха американско знаме.

Индонезия е светска държава, но има най-многобройното мюсюлманско население в света. Общото ѝ население е на четвърто място в света и съдържа значителни малцинства от индуисти, будисти и християни.

Около 30 души са били арестувани в неделя вечерта и в Брюксел заради намерение да протестират. Арестите са предприети, тъй като проявата не е била разрешена, съобщиха световните агенции.

Напрежението в ислямския свят ескалира, след като САЩ бяха обвинени от религиозни фундаменталисти заради филм, който според тях е богохулство. При нападение срещу американското консулство на САЩ в Бенгази миналата седмица бяха убити американският посланикът в Либия Кристофър Стивънс и трима други служители на посолството.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?