Продължават протестите срещу новия президент на Египет

В Кайро продължават протестите срещу решението на президента Мохамед Мурси да си даде по-големи пълномощия до приемането на новата конституция. Хиляди египтяни заявиха, че ще стоят на централния площад "Тахрир", докато Мурси не отмени указите си, а младежи замеряха с камъни силите за сигурност и изгориха полицейски камион, предаде БТА.

Опозицията обвини президента, че извършва преврат и иска да наложи на страната ислямистките си възгледи. "Народът иска да свали режима!" скандираха късно в петък протестиращите на площад "Тахрир", повтаряйки лозунг, станал популярен по време на въстанието, свалило от власт предишния египетски лидер Хосни Мубарак.

Помощници на президента заявиха, че целта на указите на държавния глава, е да се ускори забавения преход към демокрация, спъван от юридически пречки. Самият Мурси заяви, обръщайки се към протестиращите, че е президент на всички египтяни, че работи за социална и икономическа стабилност и че остава верен на революцията.

В събота се очаква египетски съдии да се съберат, за да решат как да отвърнат на последните действия на президента, който издаде укази, поставящи го над контрола на съдебните институции. Съдиите може да заплашат, че ще започнат стачка, което би парализирало съдебната система.

Някои неислямистки партии призоваха египтяните на протестен поход във вторник с искания Мурси да отмени указите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят