Продължават протестите в Македония

Протестите срещу правителството на премиера Никола Груевски блокираха за пореден път центъра на Скопие, след като стотици излязоха по улиците. Под натиска на властите македонски съд  се е съгласил  да върне отнетия паспорт на лидера на опозицията Зоран Заев, за да може той да отпътува във вторник за разговори в Европейския парламент в Страсбург. Там двамата с Никола Груевски се очаква да водят преговори за решаване на политическата криза.

С викове "Оставка!" и "Никола е диктатор!" девети ден поред в македонската столица хора от различни социални групи и професии стачкуват срещу управлението на македонския премиер Никола Груевски, който управлява вече девет години югозападната ни съседка, съобщи БНР.

Както предишните дни, така и снощи македонската полиция не позволи на протестиращите да се приближат до сградата на правителството. След като не бяха допуснати до македонското правителство, те се отправиха към парламента, където скандираха оставка на правителството и призоваха за освобождаването от затвора на задържаните протестиращи.

Протестите започнаха на 5 май, когато лидерът на опозицията Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор, в който премиерът Груевски дава указания на вътрешния министър Гордана Янкуловска как да се прикрият извършителят на убийството на младо момче, опитало се да се качи на трибуната, на която през лятото на 2011-а година е бил премиерът Никола Груевски. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?