Продължават протестите в Мисури заради убийството на младеж

Продължавa недоволството на жителите на Фъргюсън, щата Мисури, след смъртта на Майкъл Браун – 18-годишният невъоръжен тийенджър, застрелян от полицай в събота през деня. Пета вечер демонстриращи по улиците настояват за справедливост при разследване на обстоятелствата около смъртта на Браун, съобщи БНР.

Случаят е поет от ФБР и за момента властите са лаконични относно случилото се. Шефът на полицията във Фъргюсън заяви, че униформеният служител е бил ударен по лицето. Инцидентът беше коментиран и от американския президент Барак Обама, който описа смъртта на младежа като "сърцераздерателна“. Напрежението ескалира в изминалите няколко часа, като полицията отново използва сила да разпръсне протестите. Стигна се и до временен арест на журналисти от "Вашингтон Поуст" и "Хъфингтън Поуст", които са отразявали събитието на място.

Засега властите отказват да съобщят името на офицера, стрелял многократно по Браун, като един от аргументите им е, че срещу него има смъртни заплахи. На пресконференция шефът на полицията Томас Джаксън каза, че въпросният служител е бил ударен в лицето и допълни, че е наясно с проблемите в участъка си.

От своя страна, приятелят на Майкъл Браун, който е бил с него по време на стрелбата, припомни за телевизия Ен Би Си показанията си, според които двамата са били провокирани от полицая. Дориън Джонсън каза как те са си вървели по улицата, когато униформеният служител им е казал да се омитат от там. Според Джонсън е последвало спречкване и няколко изстрела без предупреждение.

”Той каза на офицера, че е невъоръжен и че трябва да спре да стреля по него. Преди да каже още нещо, офицерът изстреля още няколко патрона в областта на гърдите и главата му. Определено мога да кажа, че го застреля като животно. Все едно да екзекутираш някого”, каза Джонсън.

Шефът на областната полиция в Сейнт Луис Джон Белмар уточни, цитиран от телевизия Ен Би Си, че неговите офицери са демонстрирали "изключително голяма въздържаност" в отговор на протестите за смъртта на Браун и посочи, че в някои случаи полицаите и техни автомобили са замеряни с камъни.

Споделяне

Още от Свят