Ден на траур в Босна и Херцеговина

Продължават спасителните операции в Западните Балкани, близо 200 хиляди са евакуираните

БЧК откри дарителска сметка, изпраща вещи от първа необходимост

Сн. ЕПА/БГНЕС

Продължават спасителните операции в Сърбия и Босна и Херцеговина, които пострадаха тежко от незапомнените наводнения, сполетели ги в последните дни. И въпреки че премина пряката опасност от ново повишение на водите, разлели се на огромни площи, зададе се новото предизвикателство - осигуряването на храна и най-вече чиста питейна вода за десетки хилядите пострадали, както и и дрехи, завивки и вещи от първа необходимост.

В двете страни се стекоха десетки спасители с техника за отводняване от съседните страни, включително и България.

Над 220 са спасителите от ЕС в Сърбия, които помагат на населението, засегнато от наводненията. само от България са над 30 души.

Същевременно от Българският червен кръст (БЧК) активираха краткия бедствен номер 1466 в помощ на пострадалите от наводненията в Западните Балкани. Съгласувано с трите мобилни оператора, от днес могат да се подават есемеси на цената на един лев (без ДДС) в помощ на бедстващите хора.

БЧК предоставя от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която още днес заминава към Сърбия и Босна и Херцеговина. за пострадалите от наводненията, която ще замине за Сърбия днес след обяд. Дарението съдържа артикули от първа необходимост: одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи и якета, гумени ботуши.

Хуманитарната организация откри и банкова сметка за дарения:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, BG64UNCR76301078660913, UNCRBGSF (За пострадалите от наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина).

Банковата сметка е публикувана и на сайта на БЧК: www.redcross.bg.

Приемат се и онлайн дарения на сайта на организацията.

Призив за дарение на бутилирана вода, от която има най-голяма нужда, отправиха неправителствени организации.

Пример за съпричастност с драмата на хиляди сърби и босненци стана известният сръбскси тенисист Новак Джокович. След като победи на тенис-турнира в Рим, Джокович дари цялата спечелена сума от 500 000 долара на пострадалите от наводненията в Сърбия.

Обстановката в Сърбия и Босна и Херцеговина остава сложна

Дигите, които бяха изградени в сръбската столица Белград, издържаха на натиска на речните води през нощта срещу вторник, но и днес Балканите остават мобилизирани в очакване на ново покачване на нивото на река Сава. Досега са загинали 47 души, но не се знае колко може да се качи броят им след като разлелите се води се оттеглят. Засегнатите в различна степен от стихиите са около 1.6 милиона души.

В момента водите на река Сава остават основната заплаха за земите от Хърватия до Белград, където реката се влива в Дунав. Ситуацията е особено усложнена в Шабац, Сремска Митровица и Белград, както и в босненския град Ораше.

Увеличава се и нивото на Дунав в Сърбия. Нивото на реката в района на Земун, Панчево и Смедерево постоянно се увеличава и се очаква до 22 май да достигне критичните граници.

Щабът за извънредни ситуации в Смедерево призова местните рибари в Орешац и Металор да следят нивото на реката и навреме да се евакуират.

В Обреновац спасителите успяха да задържат водите около електрическата централа "Никола Тесла”, която осигурява 50% от електрозахранването на Сърбия. Над 30 хиляди души са евакуирани до момента в страната, като 13600 от тях са изселените от Обреновац.

Щетите от наводненията в Сърбия ще надхвърлят 174 млн. евро. Министърът по евроинтеграциите Ядранка Йоксимович заяви, че през следващите дни ще бъде направена официална преценка на щетите, за да може да бъдат поискани пари от еврофондовете.

"Щетите в момента са над 174 млн. евро или над 0,6% от БВП на страната”, заявила Йоксимович.

"Толкова бежанци не е имало от времето на войната през 1992-95 г."

В Босна и Херцеговина бяха евакуирани над 100 хиляди души. Министърът на външните работи на страната Златко Лагумджия подчерта, че такъв брой бежанци не е имало в страната от времето на войната от 1992-1995 година. По-рано той съобщи, че около една четвърт от четиримилионното население на Босна и Херцеговина нямат достъп до чиста вода.

Над 100 000 жилищни сгради са разрушени, нанесени са сериозни щети на пътната инфраструктура.

Вторник бе обявен за ден на траур за загиналите в резултат на наводненията в Босна и Херцеговина. До момента е потвърдена смъртта на 17 души вследствие на наводненията, всички те са загинали в Република Сръбска. Това са хора на възраст от 52 до 91 години от населените места Добой, Модрича, Биелина, Власеница, Србац, Шамац, Дони-Жабар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?