Продаваме на Русия консерви, тя ни ремонтира хеликоптерите - има ли нещо лошо?

Г-н Мичев, стана известно, че Вие се занимавате с договора на Министерството на отбраната (МО) с руската компания РСК "МиГ". Каква е точно длъжността Ви, защото се появиха различни информации...

Заповедта на министъра е мениджър в МО и отговарям за изпълнение на договора. В заповедта е записано, че съм ръководител на екипа по преговорите за изпълнение на договора за модернизация на самолетите МиГ. Заповедта е от 28 февруари.

Откога работите по преговорите с РСК "МиГ"? От 28 февруари?

Запознал съм се малко по-рано с тези неща, но реално поех функциите си от края на февруари.

Ще бъдете ли шеф на бъдещото смесено дружество между РСК "МиГ" и завода на "Терем" в Пловдив?

Със сигурност не.

Какво наложи да се направи смесено дружество? Защо руската компания не предостави лицензите за МиГ-овете на завод "Георги Бенковски"?

Значи, лицензите за такъв тип дейност по принцип струват десетки милиони долари. А не е ли по-добре България да работи, без да плати тези десетки милиони долари?

Идеята не беше ли, когато МО избра РСК "МиГ" за изпълнител на поръчката, тези лицензи да бъдат предоставени на българския подизпълнител ? Има една клауза, че на българския завод трябва да бъде предоставено всичко, което му е нужно, за да изпълни 45% от дейността по ремонта.

Точно така - това е т.нар. т.2.5 от рамковия договор. Тази клауза ще бъде изпълнена, но забележете точно за какво става въпрос - ще бъдат извършени 45% от работите. Това означава примерно всичките болтчета по самолетите да бъдат завинтени от нашите работници. Проблемът не е в това - проблемът е завод "Терем" да работи не само по изпълнение на този договор, а да работи и за в бъдеще. Вариантът за това е да купим лицензи. Другият вариант е по някакъв начин ние да успеем да създадем интерес за създаване на някаква форма за съвместно коопериране... Между впрочем такава форма е масова практика, това е някакъв вид off set договор, така че ние да можем да получим възможност да работим, без да даваме доста големи суми, които бихме могли да спестим. Аз съм убеден, че това е правилният подход. Руснаците не са прокажени, всички международни авиокомпании имат джойнт - венчъри с руснаците, като EADS например. Boing по някакъв начин са разговаряли... Въобще много неща са свързани.Така че не виждам защо ние се правим на по-свети от папата. Мисля, че всякакъв начин, който би могъл да даде възможност на нашите заводи да работят с перспектива, е добър и колкото той е по-евтин, толкова е по-добре за нас. Бъдете сигурни, че най-доброто, което можем да направим, ще го направим. Надявам се, че ще спечели България.

България заплаща ли нещо за тези лицензи при положение, че ще бъде направено съвместно дружество?

Отговорът ми е дефинитивно не. Първо, ние не плащаме. Второ - този joint-venture няма да бъде целият "Терем" срещу лицензите, а ще бъде част от завод "Георги Бенковски".

Между кого и кого се прави дружеството?

Това е въпрос на конкретно уточняване. Другата седмица пристига група от РСК "МиГ", с която ще водим конкретните преговори. Но във всички ситуации, контрагент на РСК "МиГ" ще бъде "Терем", а в смесеното дружество ще влезе част от площадката на завод "Георги Бенковски". Дори не целият, а част от този завод. Ние осигуряваме работна ръка, а получаваме лицензи, апаратура, оборудване, ноу хау, включително и маркетинг.

А ние участваме с площадка?

Площадка, халета, някакво оборудване, което имаме, което така или иначе стои празно, хората не получават заплати.

Как ще се дели печалбата?

Условието е 50 но 50. Но представете си, че имаме една сделка за 1 млн. долара. Нали работниците ще трябва да получават заплати, да се плаща ток, транспорт, милиони неща. Т.е. това е приход, печалбата ще се дели 50 на 50. Тя може да остане 100 000 долара, но 900 000 долара ще отидат за заплати на работниците, за осигуровки, за развитие на "Терем".

Кога ще бъде факт това смесено дружество и с какво точно ще се занимава то?

Това ще бъде смесено дружество между "Терем" и РСК "МиГ" с предмет на дейност ремонт и модернизация на продукцията на РСК "МиГ". В началото ще започнем със самолети МиГ 21 и МиГ 23, които са сравнително стари, за които има голямо търсене за ремонт, особено от държави, примерно африкански, като дефинитивно нито една ембаргова държава няма да бъде обслужвана. Има си ООН, има си ембаргови държави, това не ни интересува. Завод "Георги Бенковски" ще се превърне в регионален център на Балканите. Само че ние бихме могли например да ремонтираме МиГ - ове на Перу. Примерно двигатели.

Кога ще е готово дружеството?

Ние очакваме подготовката да бъде завършена до средата на април - началото на май, да получим всички необходими разрешителни и лицензи. От наша страна няма проблем, има проблем от руска страна. Действително е доста трудно да получим необходимите разрешения, защото знаете, че руснаците са доста ревниви. Така че се надяваме да получим всичко, което е необходимо, за да можем да натоварим българският "Терем" с работа.

Все пак идеята, когато избрахме РСК "МиГ", не беше ли те да ни дадат лиценза безплатно?

Аз не зная каква е била. В МО съм от 28 февруари т.г., не от миналата година. Но в този договор няма записано изискване да бъдат предадени лицензи. Самото предаване на лицензи, специално за самолети МиГ, става с указ на президента на Русия и процедурата е поне една година. И никой не ви гарантира, нищо че те са собственост на РСК "МиГ".

Защо МО си оттегли иска за неустойка от 500 000 за неизпълнена работа?

Тази неустойка е оттеглена, преди аз да встъпя в длъжност. Но аз като "скандален бизнесмен", както пишете - аз съм такъв и то съм много скандален - мисля, че министърът постъпи много правилно. Какво щяхме да направим, ако той беше ефектирал 500 000 долара? Добре - правим го и прекратяваме договора. Влизаме в нова процедура, нашите самолети не летят, идва EADS, или IAI или някои други и цената на договора, която в момента, повярвайте ми, наистина е много ниска, ще скочи поне двайсетина милиона. Кой печели от цялата работа? А ние в момента, оттегляйки временно, подчертавам това, искането за 500 000 долара, ще получим със смесеното предприятие реални лицензи - хайде не за 20 млн. долара, но за 10 млн. долара. Примерно говоря.

А като се запорира от смесеното дружество с РСК "МиГ" площадката на "Георги Бенковски", това няма ли да ни попречи в бъдещи проекти?

Кой е казал, че се запорира? Знаете, че "Георги Бенковски" има поне две площадки. Второто - създаването на смесеното предприятие представлява една шапка, основната дейност на която е да намира работа на "Терем". Смесеното предприятие ще бъде фирма, която ще търси работа. "Терем" обаче може да има още пет смесени предприятия, и то не руски. Да речем, че смесеното предприятие" Терем" -"МиГ" представлява един офис, който възлага на "Терем" да върши определена работа. В него ще влязат определени активи на "Терем". То няма да всмуква в себе си, няма да прехвърли собственост. Представете си една допълнителна фирма, която товари "Георги Бенковски" с работа. В нея примерно "Георги Бенковски" е дало една сграда, в която се помещава да речем, предприятието.

Чакайте, смесеното предприятие не е ли нещо, в което "Георги Бенковски" дава апортна вноска от, площадка, например, а на него му дават лицензите...

Добре, така го приемете. "Георги Бенковски" дава част от работната си площадка, най-общо казано, част от оборудването си, част от офис - сградата си, ако там ще бъдат развити някакви административни звена. Това е проектът.

А какво дава РСК "МиГ"?

То дава ноу хау, индустриална екипировка, лицензи, маркетинг, име, марка.

А каква е тази шапка, за която говорите?

Просто се опитах да го обясня по друг начин. Това смесено предприятие, не шапка, което ще натоварва с работа "Терем".

Решенията на ръководството на това смесено предприятие задължителни ли ще бъдат за останалата част от завода?

Не, разбира се.

РСК "МиГ" поставило ли е някакви условия за предоставянето на лицензите?

Досега не са поставяни никакви.

Знае се, че това се прави въз основа на меморандум, подписан по време на посещението на руския президент Владимир Путин в България. Какво точно представлява той и има ли идея да се направи и второ съвместно дружество?

Да, има идея за създаване на второ съвместно предприятие и това се прави, за да може по някакъв начин да възстановим част от загубените си пазари.

Ще ви прочета част от този меморандум, той не е секретен. Подписан е между РСК "МиГ" и българското Министерство на отбраната. "В срок до 15 март да бъде създадена съвместна работна група за оценка на възможностите за създаване на механизъм за използване на нестандартни форми на финансиране в интерес на възстановяване и увеличаване на обема на военно-техническото сътрудничество. До 30 март българската страна ще предостави необходимите изходни материали на работната група. До 30 април руската страна ще разработи със съответните организации, федерални органи, търговски структури на Русия възможности за реализация на постигнатите договорености. Съвместна работна група, не по-късно от 31 май, ще разработи и предостави за разглеждане на договарящите се страни технико- икономическа обосновка за приемливи форми и възможности за създаване на механизъм за използване на такива нестандартни схеми на финансиране, в интерес на възстановяване и увеличаване на обема на военно-техническото сътрудничество между двете страни".

Какво означава нестандартни форми?

Например означава, фирми от МО да проучат възможностите за доставка на фирми на министерството на отбраната на Русия. Примерно консерви, които ние не можем да си ги продаваме, защото сме много умни. И тъй като това е фирма на българското Министерство на отбраната, печалбата от такава дейност отива за допълнително развитие на военно-техническото сътрудничество между двете страни. Например за модернизация - допълнителна или дълбока модернизация на самолетите. Защото, ако сме коректни, трябва да видим, че ремонтът е едно, а модернизацията и правенето на самолетите в една абсолютна 100-процентова адекватност с последните викове на модата в тази сфера, е доста различно нещо.

Значи има договорка, според която всичко получено като печалба от доставка на наши храни и оборудване...

Примерно, да... лекарствени средства, цигари, каквото можем да продадем! Това, което продавахме! Това, от което правехме огромни обороти и сега ни изместиха...

... ще отива за развиване на военно-техническото сътрудничество между България и Русия? Значи, ние се ангажираме да закупуваме пак руска техника, така ли?

Не!!! Не, ни най-малко! Ако е необходимо, да правим някаква допълнително модернизация. Сега ще ви дам един прост пример. Пред нас стои проблемът за модернизацията на хеликоптерите. И представете си, че ние успеем да намерим такива стоки, които ще дадат възможност да реализираме милиони печалби и за модернизацията на хеликоптерите няма да взимаме пари от бюджета. Ако може, няма нищо лошо в това. Искаме да върнем това, което имахме. Искаме да върнем пазари!

С какво ще се занимава второто смесено дружество?

С ширпотреба. Даже работното му име е СП за ширпотреба.

Търговско дружество, посредник между българските стоки и руския пазар...

Да, може би. Не знам дали знаете, че един от заводите във Варна правеше костюми и изнасяше огромни количества за Русия. Също и "Кочо Честименски", обувният завод в Пещера... Вижте, много пазари загубихме, защото се правехме на много умни. 13 години спокойно си отивахме от пазарите, спокойно си пристигаха другите. Ние ще се опитаме да върнем нещо, ако можем.

Между кого и кого ще е това дружество" Кои ще са контрагентите? МО и РСК "МиГ"?

Още не е решено, може би ще бъде МО и някаква руска търговска фирма към руското министерство. То ще си бъде чисто търговско дружество, няма да има нищо общо с военна продукция. Но тъй като от наша страна ще бъде МО, то очевидно всички приходи ще влизат в бюджета на МО и ще отиват, включително и за социални плащания някакви.

Г-н Мичев, името ви беше спрягано за кандидатура за зам.-министър. Защо се провали тази номинация?

Никой, никога, официално не ми е предлагал да ставам зам.-министър на отбраната.

А неофициално?

И неофициално не ми е предлагано.

Министър Свинаров ви е бил адвокат. Как ще коментирате съмненията, че сте назначен на този пост заради близките ви отношения с него?

Аз съм убеден, че министър Свинаров ме помоли да поема тези преговори, поради това, че дълги години е бил мой адвокат в много фирми, познава моите възможности и е убеден, че бих могъл нещо да направя. И смятам, че за този един месец съм успял нещо да направя.

Вие сте следствен, г-н Мичев.

Ооооо, не само това. Аз съм и подсъден. Е, и? Нали знаете, че един човек, докато не е осъден, е невинен. Пак ви казвам, нямам сестра! Ако излезе влязла в сила присъда, аз веднага мога да си напиша молбата. То не е необходимо.

Миналата година шефът на "Аремис софт"- България ви обвини, че сте го рекетирал за 1 млн. долара.

Да, пред комисия на Народното събрание.

Защо тогава не го дадохте на съд за клевета?

А кой ви каза, че не съм? Още миналата година го направих, през март. Този човек, първо, е огромен лъжец. Напишете го с големи букви. Той каза, че тези документи щял да ги даде на прокуратурата. Аз не знам за такова нещо. И тогава не ги е дал. Аз чаках един месец да ме викне прокуратурата. Тя не ме викна. Значи той не ги е дал, излъгал е. След което в началото на март миналата година го дадох под съд за клевета и това дело си се точи, като всички дела в нашата страна.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?